Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МВнР: Получихме машините късно, надяваме се те да стигнат навсякъде в чужбина

Общество

МВнР: Получихме машините късно, надяваме се те да стигнат навсякъде в чужбина

Снимка:

Те призоваха първо да се броят гласовете за президент

Министерство на външните работи увериха на брифинг, че са пратени бюлетините и машините за вота 2 в 1 в чужбина. Устройствата за гласуване в чужбина са общо 416, разпределени в 208 секции. Общо разкритите секции за вота зад граница са 751 в 68 държави.

Секретарят Иван Кондов подчерта като проблем сроковете в Изборния кодекс – „сега живеят много повече българи в чужбина“, каза той и намери за по- евтино и подходящо да се гласува по пощата.

„Трудности срещаме със сроковете за назначаване на членовете на СИК. Много късно се назначават представителите на партиите. Късно получихме и машините“, уточни още Кондов.

За вота 2 в 1 Кондов посочи, че МВнР е поискало машините за гласуване 25 дни по-рано. Получили са ги обаче осем дни преди изборите - миналата събота.

„Това е наистина много късно. Веднага започнахме работа, част от машините изпратихме през същия ден. Друга част тръгна в неделя, в понеделник. Тези кратки срокове са много притеснителни”, предупреди Кондов, като изрази надежда, че всички секции ще получат устройствата.

В момента машините са в централните хъбове и после трябва да стигнат крайните точки, утре ще видим дали всички са по места, казаха от ведомството.

Най-много машини за гласуване ще бъдат изпратени в Турция - 96, в Обединеното кралство - 96, Германия - 84 устройства.

Кондов заяви като проблем и заболели членове на СИК:

„Наложи се да сменим над 40 души, които командироваме оттук. Дадоха положителни PCR тестове или се оказа, че са били контактни. Налагаше се в последния момент да ги сменим”, допълни Кондов.

За изборите на 14 ноември Кондов коментира, че е нямало обучение на членовете на секционните комисии.

Проблем били и методическите указания, които излезли „твърде късно”. „За секциите в чужбина с хартиено гласуване излязоха миналата седмица. В тези с машинно - бяха приети едва вчера”, поясни той.

Във Великобритания има около 10-15 секции за окомплектоване на СИК, имало е хора с положителни тестове и е предизвикателство - тези хора трябва да са подготвени и да има качество на работата им, подчерта от своя страна Калин Анастасов.

МВнР поиска от Централата избирателна комисия да се броят резултатите от изборите за президент първо и преди гласовете за парламент, за да може да се справи със сроковете при евентуален втори тур на изборите, какъвто социологическите агенции като цяло предвещават.

По темата с откритите допълнителни машини в складове на „Сиела“ той коментира, че тези, които външно министерство е получило като устройства са от предишния вот и заявиха, че не очакват проблеми. 

Начинът на предаване на протоколи в чужбина остава същият.

„Най-вероятно обаче процесът пак ще се забави, все пак вотът е 2 в 1, няма да е бърз процесът“, казаха двамата и призоваха към търпение. 

Те настояха ЦИК да направи  КОЛ център, за да могат там да се получават сигналите за проблеми.

„Ние също стоим по цяла нощ, вдигаме телефона и опитваме да решим проблема. 99 % от обажданията на миналия вот бяха - не можем да се свържем с ЦИК“, затова ще улеснения, ако се подобри  комуникацията.

 


Топ новини

виж още

Актуална тема