Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Няколко дни по-късно: МВнР с позиция за руския филм, в който се твърди, че Македония е родината на славянската азбука

Общество

Няколко дни по-късно: МВнР с позиция за руския филм, в който се твърди, че Македония е родината на славянската азбука

Снимка:

По-рано посолството на Русия у нас излезе с позиция, в която отрече филмът да е официална позиция на руската историография

Външно министерство излезе с позиция по повод руския документален филм „Една вяра, един език“, в който се твърди, че Македония е родината на славянската азбука и Кирил и Методий нямат общо с България. Сландалът избухна преди около седмица.  

Ето и цялата позиция на МВнР:

Във връзка с обществения интерес около руския документален филм „Една вяра, един език“ на сценариста и режисьор Елена Мироненко, в който се твърди, че светите братя Кирил и Методий и техните последователи нямат нищо общо с България, заявяваме, че филмът не е издържан научно и изложените в него исторически периоди са представени некоректно.

Поради подменените или пропуснати умишлено фундаментални факти във филма, припомняме, че в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, Република България и Република Северна Македония са постигнали споразумение относно исторически личности и събития от общата ни история, в това число св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и други, утвърдено от правителствата на двете страни.

Надяваме се, че в подобни провокации нямат пряко или косвено участие трети страни, не целят създаване на разделения, както и че занапред няма да ставаме свидетели на подобни казуси, които са в разрез с всеобщоприетите тези в световната историография.

По-рано посолството на Русия у нас излезе с позиция, в която се казва, че отрича филмът да е официална позиция на руската историография.  


Топ новини

виж още

Актуална тема