Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МВнР: След отмяната на военното положение обстановката в Украйна остава напрегната

Общество

МВнР: След отмяната на военното положение обстановката в Украйна остава напрегната

МВнР: След отмяната на военното положение обстановката в Украйна остава напрегната - Tribune.bg
Снимка:

Външно с препоръки към българите в страната и тези, които ще пътуват за там

Вчера официално приключи военното положение в Украйна. Новината беше съобщена от президента Петро Порошенко. По информация на българското посолство в Киев след отмяната на военното положение в 10 области в Украйна може да се смята, че за българските граждани, които преминават или посещават Украйна, отпадат рисковете от ограничаването на техните права и свободи. Военното положение беше валидно за областите: Виницка, Луганска, Николаевска, Сумска, Одеска, Харковска, Черниговска, Херсонска, Донецка и Запорожска.

От пресцентъра на МВнР съобщиха, че по-конкретно отпадат рисковете от ограничения на правото на свободно придвижване, на правото на неприкосновеност на кореспонденцията, включително телефонна и електронна, както и ограничения в свободата на мисълта и словото, изразяване на убеждения, неприкосновеност на личния живот и жилище.

Въпреки това обстановката в Украйна остава напрегната. Причината е отпадане на ограниченията за организиране на протести, политически митинги и развиващите се църковни протести.

В тази връзка Министерството на външните работи на Република България препоръчва на българските граждани, които се намират на територията на Украйна или планират да посетят страната, да продължат да предприемат следните мерки:

Да се регистрират на сайта на МВнР или в българските дипломатически представителства в Украйна като посочат периода, мястото на пребиваване и оставят актуален телефон за връзка;

Да избягват райони, в които се провеждат демонстрации и протестни действия, както и да избягват участие в такива;

Да следят постоянно обстановката и медиите в Украйна за получаване на актуална информация за случващото се;

Да следват инструкциите на местните власти, включително полицейски патрули, като проявяват спокойствие и търпение.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с българското посолство в Киев на телефони +38044 2354389; +380442352202 и дежурни телефони в извънработно време: +380442467237;+380442467672, както и с Генералното консулство на България в Одеса на телефони +38 048 746 65 54; +38 048 746 65 58, за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048;

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети