Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МВР: Имаме готовност за реакция при усложняване на метеорологичната обстановка

Общество

МВР: Имаме готовност за реакция при усложняване на метеорологичната обстановка

МВР: Имаме готовност за реакция при усложняване на метеорологичната обстановка - Tribune.bg
Снимка:

До края на месеца времето ще бъде динамично с обилни валежи

Вътрешното министерство е готово за евентуални извънредни ситуации заради очакваното усложняване на метеорологичната обстановка. Това стана ясно след извънедна среща на институциите.

„Направихме анализ на ситуацията, на прогнозите и проверихме всички системи и институции дали са готови за поемане на по-големи количества снеговалеж, дъжд, падане на температурите, вятър, така че да сме абсолютно подготвени за реакция при всяка една по-рязка промяна в климатичните условия“. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов след работно съвещание във връзка с прогнозите за обилни валежи от сняг и дъжд през следващите дни.

„От днес до края на месеца времето ще бъде динамично. През този период с изключение на неделя и понеделник в различни части на страната ще има валежни обстановки, които са над нормалните за месеца. Валежите ще бъдат от дъжд, като основно ще превали в югозападната част на страната – Рилородопския  масив и Източна България. В Северозападна България се очаква в събота валежите да преминат и в мокър сняг“, заяви проф. Христомир Брънзов.

Като цяло през този период на височина до 1500-1600 метра валежите ще бъдат от дъжд.

Професорът добави, че работната група е обсъдила валежните суми за денонощието, тъй като процесът ще продължи няколко дни. Иначе относно интензивността на валежите няма основания за притеснение.

„Към момента ситуацията в страната е спокойна. Предвид започналата валежна обстановка имаме първите регистрирани инциденти. Става въпрос за Кърджали, Кюстендил, Благоевград и Смолян. Инцидентите са незначителни. Касаят отводняване на частни домове и два промишлени обекта. Преди малко високият приток на язовир Кърджали е залял един от мостовете, край село Песнопой. Това се случва всяка година. Създадена е организация , така че въженият мост да бъде използван за Бърза помощ, службите за пожарна, полиция и доставка на стоки от първа необходимост“, информира директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов. 

Той каза още, че във високите части на Родопите вали мокър сняг, който създава известни проблеми в курорта Пампорово и прохода Превала.

„Предвид очакваното допълнително усложняване на обстановката ръководството на министерството изпраща указания до кметовете на общини и областните управители с апел да обърнат внимание на своите планове за защита при обилни снеговалежи и очаквани наводнения.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още