Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МВР с показни арести за купуване на гласове, но не уведомили прокуратурата

Общество

МВР с показни арести за купуване на гласове, но не уведомили прокуратурата

МВР с показни арести за купуване на гласове, но не уведомили прокуратурата - Tribune.bg
Снимка:

Апелативна прокуратура - Варна съобщи, че към момента нямат постъпила информация във връзка с действията на полицията

По повод многобройни медийни запитвания във връзка с обявеното провеждане на специализирани операции срещу купуване на гласове и противодействие на битовата престъпност в различни населени места в региона, Апелативна прокуратура – Варна Ви уведомява, че към момента няма постъпила информация във връзка с действията на структурите на Министерството на вътрешните работи, съобщават от Прокуратурата.

Съгласно Конституцията и законите на страната разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР. При установяване на данни за извършено престъпление органите на МВР са длъжни да уведомят незабавно по компетенция дежурен прокурор.

Прокуратурите в Апелативен регион – Варна са в готовност незабавно при докладване на данни за извършено престъпление от какъвто и да е характер да действат съобразно правомощията си – да образуват досъдебно производство, да ръководят и определят последващите действия във връзка с доказването и документирането на престъпната дейност, да привлекат към наказателна отговорност съпричастни към нея лица.

Апелативна прокуратура – Варна напомня, че близо две години няма подписано споразумение между МВР и Прокуратурата на Р. България за създаването на съвместен щаб за противодействие на престъпления, извършени срещу изборните права на гражданите. Създаването на Национално междуведомствено звено е регламентирано в разпоредбата на чл. 18, ал. 5 от Изборния кодекс, съгласно която „главният прокурор и министърът на вътрешните работи съставят съвместни щабове (екипи) за оперативно взаимодействие в борбата срещу престъпленията, свързани с изборния процес. Щабовете (екипите) действат по време на цялата предизборна кампания“.

Нормата е императивна и задължава главния прокурор и министъра на вътрешните работи да организират и осигурят взаимодействието на ръководените от тях институции. При всяка една от отминалите изборни кампании, както и за настоящата, от страна на ръководството на Прокуратурата на Р. България е отправяна покана за регламентиране на съвместни действия срещу този вид престъпления, като до момента  Министерството на вътрешните работи не е откликнало.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети