Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МЗ: Втори иРНК бустер за ваксинираните с Janssen

Общество

МЗ: Втори иРНК бустер за ваксинираните с Janssen

МЗ: Втори иРНК бустер за ваксинираните с Janssen - Tribune.bg
Снимка:

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на втора бустерна доза иРНК ваксина при всички желаещи лица на и над 18 г., получили първична имунизация с ваксината на Janssen. Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, имунизирани с ваксината на Janssen, съобщават от ведомството.

От МЗ препоръчват втората бустерна доза иРНК ваксина за следните категории лица на и над 18 г. с първична имунизация с ваксината на Janssen:

    Имунокомпрометирани;

    Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

    Пациенти на хронична диализа;

    Пациенти с онкохематологични заболявания;

    Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;

    Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;

    Възрастни хора на и над 65 г.

„В становището на Експертния съвет се посочва, че в редица държави членки на ЕС (Германия, Полша, Словакия, Малта и др.) вече е осигурена възможността за прилагане на втора бустерна доза иРНК ваксина и при лица с първична имунизация с ваксината на Janssen, поради по-ниските нива на ефективност при тази ваксина и необходимостта от подсилване на имунния отговор през определен времеви интервал.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ. (виж прикачения файл).

Считано от сряда, 3 август, Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина на лицата, получили първична имунизация с ваксината на Janssen, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. „Информационно обслужване“ АД вече работи по адаптиране функционалностите на системата.

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 3/3. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго“, допълват още от МЗ.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати