Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МЗ: Над 85% от възнагражденията по граждански договори в „Света Екатерина” са изплатени на директора ѝ

Общество

МЗ: Над 85% от възнагражденията по граждански договори в „Света Екатерина” са изплатени на директора ѝ

МЗ: Над 85% от възнагражденията по граждански договори в Света Екатерина са изплатени на директора ѝ - Tribune.bg
Снимка:

Проверката обхваща гражданските договори в периода от 1 януари 2019 г. до 30 април 2022 г., а сумата възлиза на 952 570 лева

600 млн.лв. са общите задълженията на болниците, а просрочените – са в размер на 115 млн.лв. Това отчете здравният министър в оставка Асена Сербезова, която оповести данни за задълженията на държавните лечебни заведения към 31 март 2022 година. „За изминалите шест месеца от инспектората на МЗ са извършени 64 проверки като за миналата година те са били 61. Звезното за вътрешен одит е направило 81, а 18 са пратени на съответните органи”, добави тя.

Изнесени бяха данни и за проверки в Онкохематологията, „Пирогов” и „Св. Екатерина” в София, УМБАЛ-Пловдив, МБАЛ-Сливен и МБАЛ-Канев в Русе.

В „Пирогов” са направени няколко проверки. Едната е била по сигнал на доставчик, че задълженията му не се заплащат без основание.

Одитът устновява, че има 1057 договора за 2014-2021 г. като плащанията по тях се правят не по поредност на фактурите. Т. е няма ред за погасяване на задълженията и има привилигировани, каза началникът на кабинета на министъра доц. Васил Пандов. Друга проверка е била относно изграждането на МЦ в Царево. Там оборудването на болницата не е било прибрано, въпреки че е нямало да се строи. 

Болница „Света Екатерина” в София има констатирани нарушения в сферата на системата за финансов контрол и договорите за закупуване на медицинки изделия.

Няма показатели за оценяване на служители при определяне на ДМС на служителите, казват от МЗ.  Вътрешният одит установява, че над 85 на сто от всички изплатени възнаграждения по граждански договори в столичната болница са изплатени на директора.

Проверката обхваща гражданските договори в периода от 1 януари 2019 г. до 30 април 2022 г., а сумата възлиза на 952 570 лева, посочи Пандов.

Директор на болницата е проф. Генчо Начев, за когото имаше твърдения миналата седмица, че е бил уволнен от Сербезова. Информацията обаче беше отречена и от двете страни.

Днес от екипа на здравното ведомство заявиха, че той е гласувал сам за себе си за сключването на тези договори. Два от договорите влизат със задна дата преди решение на съвета на директорите. Според сметките за 12 месеца директорът на „Света Екатерина” е взимал средно около 22 хиляди лева, както и основна заплата от 1700 лева. Не е нарушение сключването на подобни договори, но е факт, че 85 % са само негови, добави Пандов.

За Окръжната болница в Пловдив нарушението е, че общината актува имот, предоставен за стопанисване. 10 години различните ръководства на болницата не предприемат действия по защита на имота.

В болницата в Сливен пък са констатирани нарушения в обществените поръчки. Относно практиката за „връзване на деца”, одитът е установил, че практиката е записана във вътрешния правилник. Първата проверка показва, че се „връзват новородени деца” само тези, на които се влива кръв, но при повторната се констатират нарушения.

„Става дума за нечовешко отношение, измъчване на новородени деца в българско лечебно заведение", коментира Пандов.

И допълни, че изпълнителният директор на лечебното заведение носи отговорност за случващото се.

За Онкохематологията доц. Пандев изнесе данни за нарушения при бракувани лекарствени продукти. „На година скъпоструващите лекарства достигат 178 000 лева. Значително превишени задължения, което води до декапитализация”, отбеляза Пандов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети