Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МЗ отменя за неопределено време отпускането на антибиотици и лекарства за диабет само е-рецепта

Общество

МЗ отменя за неопределено време отпускането на антибиотици и лекарства за диабет само е-рецепта

МЗ отменя за неопределено време отпускането на антибиотици и лекарства за диабет само е-рецепта - Tribune.bg
Снимка:

Отпускането на антибиотици и лекарства за диабет вече само с електронна рецепта се отлага за неопределен период. Промените, заложени в наредба 4, вече минаха обществено обсъждане, но експертите от Министерството на здравеопазването трябва да отразят всички постъпили предложения. Затова и първоначално заложената дата - 1 октомври 2023 г., от която е-рецептата трябваше да влезе в сила, се измества. Новата дата ще бъде посочена при обнародването на промените в “Държавен вестник”, посочват от МЗ.

Основната причина за промените е недостигът на този вид лекарства в аптечната мрежа. В голяма част от случаите той се дължи на тяхното отпускане без рецепта, което създава предпоставки за неправилната им употреба, казват от МЗ. Идеята е пациентите да купуват медикаменти с ЕГН-то си в аптеката, без да носят хартиени рецепти. Според статистика на Българския лекарски съюз от миналата година 44% от българите купуват антибиотици без предписание.

Това не е първият път, в който здравните власти предлагат затягане на контрола. От 1 ноември 2022 г. мярката, подготвена от бившата министърка проф. Асена Сербезова, трябваше да влезе в сила. Наследникът ѝ д-р Асен Меджидиев обаче спря въвеждането само на електронната рецепта и се запази възможността лекарите да изписват и на хартиена.

За да се бори с липсата на лекарства, МЗ предложи нова формула за изчислявате на дефицита и срещу изнасянето в чужбина. С промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, публикувани на сайта на МЗ, стойността, по която се определя, че има недостиг, ще се изчислява на основа средномесечно потребление на дадено лекарство за предходната 1 г., а не както досега - за изминалите 6 месеца. А запасите трябва да покриват 100% от нуждите, а не както досега 65%, за да няма недостиг.

За липса на лекарства фармацевти и пациенти сигнализират от месеци. Според фармацевтите основна причина е износът в чужбина. Шефът на здравната комисия в НС проф. Костадин Ангелов поиска МВР и ДАНС да извършат проверки във фирми, изнасяли лекарства. Според електронната система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) лекарствата в недостиг са 37 - за захарен диабет, високо кръвно, гадене и повръщане, астма, склероза, депресия и др


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати