Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МЗ: Повече от 12 000 деца на възраст над 12 години са със завършена ваксинация

Общество

МЗ: Повече от 12 000 деца на възраст над 12 години са със завършена ваксинация

Снимка:

Имунизираните с първа доза от ваксините срещу COVID-19 деца на възраст между 12 - 17 години у нас са 16 195. Със завършена ваксинация са 12 136. Това става ясно от съобщение на  Министерството на здравеопазването.

У нас децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna. Необходимо е единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие.

Родителите на деца, навършили 12 г., трябва да знаят, че ваксинирането против коронавирусната инфекция не замества ваксинопрофилактика по отношение на другите инфекциозни заболявания. Следете имунизационния календар на детето, за бъде то предпазено от други ваксинопредотвратими вируси и бактерии, призовават от Министерство на здравеопазването.

Както при децата, така и при възрастните, симптомите на COVID-19 са сходни с тези при сезонния грип и настинката, припомнят от здравното министерство.

Не е необходимо майките с установена коронавирусната инфекция да спират кърменето на детето – чрез кърмата детето не може да се зарази с COVID-19. Достатъчно е при кърмене майката да спазва общите мерки за носене на маска, миене на ръцете и дезинфекция, посочва от министерството.  


Топ новини

виж още

Актуална тема