Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Създават база, която ще покаже колко хора са се срещали с СOVID-19 у нас

Общество

Създават база, която ще покаже колко хора са се срещали с СOVID-19 у нас

Снимка:

Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса, сочи изследване на „Цибалаб“

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров показа пред медиите презентация на частната лаборатория „Цибалаб“, която е направила собствено проучване, за собствена сметка, с което да се установи с възможно най-голяма точност колко хора са се срещали с коронавируса досега у нас.

„Това послужи за стартиране на процедура, която да ни позволи да съберем абсолютно цялата информация, която е налична в здравната мрежа по отношение на хората, които са се срещали с COVID-19“, каза в началото на брифинга министърът.

„Ще се изгради информационна система, в която ще има информация за всички хоспитализирани, ваксинирани, преболедували и направени тестове за антитела от 1 март 2020 година. Тя ще бъде сортирана по ЕГН, области като може да стигне и до адрес“, добави той.

По думите му ще бъдат премахнати дублиращите се ЕГН-та, защото такива има, тъй като то влиза в системата един път с положителен тест и след това втори път, ако човекът постъпи в болница.

Според Кацаров този подход се оказва най-подходящ за достигане на точни резултати и е избран след дебат. Той допълни, че тази система не само ще даде моментната картина, но и ще продължи да се използва.

Здравният министър посочи, че Единният информационен сайт съдържа различна информация и макар и тя да е полезна, ведомството иска да изследва целия процес от началото на пандемията. Очакванията са до един месец въпросните данни да бъдат систематизирани.

„Със събирането на тези данни ще получим най-малкия брой хора, които са се срещали до този момент с вируса. Това ще бъде една много полезна информация за всички нас. Цената на софтуера ще бъде от порядъка на 10 000 - 15 000 лева“, посочи той.

Здравното министерство е провело разговори с над 20 компании, които се занимават с медицински софтуер, за събирането на тази информация.

БГНЕСБГНЕС

В рамките на пресконференцията беше представено непредставително проучване, направено на принципа „случайна лабораторна извадка в различни дни“. Проучването е реализирано в периода 25 май – 11 юни, на база измерване на анти N антитела. Изследвани са 2 665 проби от 38 населени места в страната.

Резултатите показват, че 43% от българите са били инфектирани с COVID-19. Това съобщи д-р Недялко Калъчев, управител на веригата лаборатории, провели изследването. Показателни са резултатите за София-град, където положителни са 31% от изследваните проби, за Пловдив - 44%, в Пазарджик е отчетен най-високият процент – 62 на сто.  

Презентация Презентация

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още