Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. На 15 юли става ясно колко ще ни върнат топлофикациите заради поевтиняването на газа

Общество

На 15 юли става ясно колко ще ни върнат топлофикациите заради поевтиняването на газа

На 15 юли става ясно колко ще ни върнат топлофикациите заради поевтиняването на газа - Tribune.bg
Снимка:

В средата на юли топлофикациите на природен газ трябва да обявят сумите, които ще възстановят на абонатите заради поевтиняването на синьото гориво с 40 %. Това ще стане със задна дата от август миналата година да края на март 2020. Ще стане чрез изравнителните сметки за изминалия отоплителен сезон, съобщи за БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов.

Ще има връщане на пари, но не под формата на средства, а чрез прихващане във фактурите, обясни Иван Иванов.

Става въпрос за 65 млн. надвзети от топлофикациите в страната заради разликата в цената на природния газ, която поевтиня със задна дата от август миналата година, но през последните 8 месеца отоплителен сезон тя беше фактурирана по високите си ставки.

Само "Топлофикация- София" е надвзела 48 млн. лева.

В следващите три дни всички топлофикационни дружества трябва да подадат своите отчети в КЕВР за това каква топлинна енергия и какво количество са произвели. На тази база в 7-седмичен срок от регулатора ще изчислят точно какви средства ще ни бъдат върнати.

За всички абонати на прогнозен отчет, които са 94% от всички клиенти на топлофикациите, това ще стане чрез изравнителните фактури, които ще са готови в средата на юли. Има и нов срок за обжалване, който е в края на август.

При представянето на изравнителната сметка, където на отделен ред ще бъде указано с каква сума се намалява изравнителната сметка поради надвзетите пари за природен газ за изминалите 8 месеца.

Предвидено е как ще се процедира и при свърхнадписани фактури. Когато сумата, която трябва да се възстанови е по-голяма от тази, която по начало е в изравнителаната сметка, в следващата месечна прогнозна сметка топлофикациите трябва да се изчистят своето заплащане към крайните потребители, обясни Иванов.

Заради епидемията отчитането тази година ще бъде по нови правила.

„Ще искаме съгласието на всеки един клиент, за да влезем в имота му. Ще спазват дистанция от всички присъстващи, поне метър и половина. Нямат право да докосват предмети и вещи в имота. т.е. клиентът трябва да е осигурил свободен достъп до уредите, за да можем да ги отчетем. Ако клиент откаже достъп до имота, или отчетникът установи визуално, че клиент има заболяване, което го притеснява него самия, то той ще помоли клиента да си даде показанията, да ги продиктува. Т.е. да отчете уредите сам и да ги продиктува, ние да ги запишем, без да влизаме в имота“, каза Милена Стоянова, управител на "Техем".

Заради съкратените срокове от столичната топлофикация призоваха абонатите да съдействат при засичането на топломерите.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини

виж още
Актуална тема