Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. На 25 октомври-неделя-преминаваме към зимно часово време

Общество

На 25 октомври-неделя-преминаваме към зимно часово време

Снимка:

Прекратяването на смяната на часа в ЕС засега се отлага за 2021г.

На 25 октомври - неделя- преминаваме към зимно часово време.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното.  Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите. Това би следвало да намали разходите за осветление.  Първоначално е въведено в началото на 20 век в Германия. В България се прилага от 1979 година.

Така тази година в 4:00 часа сутринта на 25 октомври ще върнем един час назад, тоест от 4:00 часа става 3:00 часа.

Дискусията в ЕС да се прекрати практиката със смяна на часа не завърши с решение по въпроса през 2018г. Като резултат прекратяването на смяната на часа в рамките на съюза засега се отлага за 2021 година.

През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година, като различните държави следваше да изберат до март 2019г., дали искат да останат на астрономическо /зимно/ време или на лятно часово време.

В края на 2018 година, обаче, стана ясно, че предложението не среща своевременната подкрепата на страните-членки на ЕС. Притесненията им бяха свързани с това, че едно прибързано решение може да доведе до хаос в транспорта и комуникациите от многото различни часови зони в ЕС.  

 

 


Коментари (1)

Крайно време е да няма зимно и лятно часово време. Само тормози биологичния ни часовник.
22.10.2020 18:17 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още