Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. На 26 март местим стрелките на часовника напред

Общество

На 26 март местим стрелките на часовника напред

На 26 март местим стрелките на часовника напред - Tribune.bg
Снимка:

От 1997 година лятното часово време в България се въвежда в 3:00 часа в последната неделя на март

От 26 март в 3:00 часа се въвежда лятно часово време. Тогава часовниците се преместват с един час напред.

От 1997 година лятното часово време в България се въвежда в 3:00 часа в последната неделя на март, а връщането към астрономическото време става в 4:00 часа през последната неделя на октомври.

Повечето страни в Европейския съюз (ЕС) приемат лятното часово време през 70-те години на XX век. Между 1980 година и 1984 година са приети поредица директиви, които определят, че лятното часово време започва през последната неделя на март и завършва през последната неделя на октомври.

Причината е, че всяка страна в ЕС е имала различни дати, на които го е въвеждала, пише БТА.

Настоящите правила в ЕС са въведени в изпълнение на директива на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета на ЕС от 2001 година, която регулира лятното часово време в Съюза.

На 12 септември 2018 година Европейската комисия (ЕК) публикува законодателно предложение за прекратяване на смяната на времето в ЕС. Според проучване, проведено в периода от 4 юли до 16 август 2018 година, в което участват 4,6 млн. души от страните членки, 84% от запитаните отговарят, че искат да се прекрати смяната на часовото време заради множеството негативни ефекти върху здравето и поведението на хората, вследствие нарушаването на биологичния им ритъм.

На 26 март 2019 година Европейският парламент приема решение, според което страните членки трябва да информират Европейската комисия до 31 октомври 2020 година кое часово време ще изберат, а до 1 април 2021 година да приемат и публикуват промяна в националното си законодателство, която да отразява новия регламент за часовото време.

Действащата директива за часовото време от 2001 година се отменя от 1 април 2021 година поради влизане в сила на новия регламент. За да стане факт решението на ЕП обаче, трябва да се произнесе Съветът на ЕС, което още не се е случило.

В световен мащаб лятното часово време не се практикува в 169 държави.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети