Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова увери, че детските градини и ясли са готови да посрещнат децата на 4 януари

Общество

Фандъкова увери, че детските градини и ясли са готови да посрещнат децата на 4 януари

Снимка:

Децата ще бъдат приемани само с попълването на декларация за информирано съгласие

На 4 януари отварят яслите и детски градини в София, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери приключилия ремонт на сградите на 90-та детска градина „Веса Падпалеева“ в кв. „Надежда“. Столичният градоначалник потвърди, че в клас се връщат и учениците от 1 до 4 клас, както разпорежда заповедта на министъра на здравеопазването. „Всички градини са готови да посрещнат децата“, коментира Фандъкова.

По думите й 90-та детска градина „Веса Падпалеева“ в кв. „Надежда“ е един от последните обекти от модернизацията на общо 25 училища и детски градини на територията на 5 столични района – „Надежда“, „Връбница“, „Илинден“, „Средец“, „Красна поляна“.

„С тази детска градина и 102 училище приключваме проекта, който се финансира по ОП „Региони в растеж“ за цялостна модернизация на базата – саниране, покриви, вътрешни инсталации. Остава само 9 ФЕГ, който се финансира със средства от общината и ще приключи следващата година“, обяви кметът на столицата.

Фандъкова увери, че всички детски градини на територията на Столичната община са готови да приемат децата на 4 януари.

„Готови са да приемат с много строг филтър, с непрекъснати дезинфекции“, заяви тя и подчерта, че в рамките на седмица ще следят данните, за да се реши как поетапно да се върнат и по-големите ученици.

Фандъкова изтъкна, че имунизацията на медиците, включително в общинските болници, продължава и вече 75 души са имунизирани.

„Коледа ни донесе надежда с идването на ваксините. Ваксинацията започна, но процесът ще отнеме време, така че не трябва да отслабваме вниманието си, трябва да бъдем дисциплинирани ", призова кметът на София.

Стана ясно още, че децата от яслите и детските градините ще бъдат приемани само с попълването на декларация за информирано съгласие, където родителите декларират, че детето няма контакт със заразно болен както и че детето е здраво, обяви директорът на 90-та детска градина Катя Йорданова.

Освен това недостигът на места в детските градини в „Надежда“ е на път да бъде напълно преодолян.

„В момента имаме недостиг на 1 детска градина. Изготвяме проект за детска градина с 6 групи, която ще се намира в „Надежда“ 3. Надявам се следващата година да започне строителството и до две години да се реши проблемът с недостига“, коментира кметът на района Димитър Димов.

Кметът Йорданка Фандъкова припомни, че с новата програма, разработена от общината се очаква до 3 години да бъде решен проблемът с недостига на децата на възраст между 3 и 6 годишна възраст.

Относно предложението на министъра на туризма ресторантите в хотелите да работят до 00:30 ч. на Нова година, кметът призова да не се отпускаме, да бъдем много внимателни и стриктни и обяви, че по време на коледните празници не са били установени нарушения. Тя посочи, че натискът върху болниците в София е намалял чувствително, но това не трябва да успокоява никого, докато всички придобият имунитет.

По отношение на ураганния вятър, който бушува в града, Фандъкова уточни, че до момента са реагирали на 44 сигнала за паднали склони и дървета.

„Това нанесе щети, предимно паднали клони и дървета, също така строителни огради и елементи от билбордове. Това трябва да бъде възстановено от собствениците, а падналите дървета се премахват от нашите екипи. Едновременно с това около 15 до този момент клони или дървета са почистени в парковете и градините на София“, обобщи кметът, а нанесените щети върху движимите собствености трябва да се поемат от застрахователите.

В заключение Йорданка Фандъкова обеща улиците в София да бъдат измити заради топлото време.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още