Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. На 5 септември 1944 г. Съветският съюз обявява война на Царство България

Общество

На 5 септември 1944 г. Съветският съюз обявява война на Царство България

На 5 септември 1944 г. Съветският съюз обявява война на Царство България - Tribune.bg
Снимка:

В нощта на 8 срещу 9 септември е извършен държавен преврат – на власт идва Отечественият фронт

На 5 септември 1944 г. Съветският съюз обявява война на Царство България.

Още през август 1944 г. Сталин нарежда на висшето военно командване да започне подготовка за окупирането на България.

На 26 август, под заплахата от настъпващата Червена армия в Румъния, правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет на България във войната между Германия и СССР. То се разпорежда германските войски да напуснат страната, а отказващите да бъдат разоръжени. Съветският съюз обаче не се съобразява с това и на 5 септември 1944 г. прекратява  дипломатическите отношения с Царство България, като обявява война на страната.  Това се случва, въпреки че страната ни не е изпратила нито един войник срещу Москва по време на Втората световна война.

На 22 август военните части на Русия получават задачата да  разработят план за настъпление в България. Стремежът на СССР е да осъществи бързо нахлуване в България, с което да парира евентуални действия на Великобритания по откриване на фронт на Балканите в опит да окупира България.

На 2 септември е образувано ново правителство от коалиция на основните опозиционни и антигермански партии, начело с Константин Муравиев. На Отечествения фронт са предложени 4 места в този кабинет, но той отказва участие под натиска на Кремъл, готвейки се активно за военен преврат. Новото правителство продължава опитите за външнополитическа преориентация, като на 4 септември прекратява съюза с Германия. На същия ден германски войски пленяват щаба на българския окупационен корпус в Нишка Баня и щабовете на българските дивизии, окупирали Сърбия.

На 5 септември правителството на Муравиев обсъжда решение за обявяване война на Германия. Обнародването му обаче е отложено за 72 часа по молба на военния министър генерал Иван Маринов поради тактически проблеми. Неговият мотив е, че някои български части трябва да се изтеглят от Македония В действителност ген. Маринов вече е съгласувал своите действия с Отечествения фронт, за да се даде възможност на СССР да обвини правителството в неискреност и да обяви война на България.

На 8 септември сутринта Червената армия навлиза на територията и акваторията на България през североизточната и морската ѝ граници и окупира градовете Варна, Русе, Силистра, Добрич, Бургас. По нареждане на правителството, българските войски не оказват съпротива, а вместо това се обнародва решението му за обявяване война на Германия. Така страната се озовава във война едновременно от една страна с великите сили САЩ, Великобритания, СССР, и от друга страна с Германия.

В нощта на 8 срещу 9 септември е извършен държавен преврат. В резултат на това е свалено законното правителство на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт (ОФ), начело с Кимон Георгиев. ОФ завзема властта в България с помощта на въоръжени сили – формирования на Българската армия начело с поддържащи го офицери и силите на българската партизанска Народоосвободителна въстаническа армия (НОВА). На власт идва Българската работническа партия. Страната сключва примирие със Съюзниците и променя геополитическата си ориентация, като започва участие на тяхна страна във Втората световна война.

Започва масов терор с хиляди жертви. С помощта на Креммъл българската опозиция е смазана и Българската комунистическа партия поставя началото на тоталитарно управление, което продължава до 1989 г.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети война

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати