Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. На държавна хранилка. Безработни се „разболяват“, за да не отидат на полето

Общество

На държавна хранилка. Безработни се „разболяват“, за да не отидат на полето

На държавна хранилка. Безработни се разболяват, за да не отидат на полето - Tribune.bg
Снимка:

Tази година в Поиберене всички безработни жители се разболели от конюнктивит. А болестта им ги сполетяла в един ден точно, когато реколтата от рози трябвало да бъде събрана. И точно, когато безработните получили предложение за работа от бюрото по труда, съобщват от БТВ.

„Понеже държавата е направила едно правило, че когато те са на борсата и откажат трудов договор, те губят тези права, вариантът да се измъкнат е като си вземат бележка за временна нетрудоспособност. И така се оказва, че в едни периоди, в които има конкретни кампании, както е розобера, цели села  се разболяват от едни и същи болести. Например конюнктивит на очите или някакъв вид сезонна алергия. Всички се разболяват, всички имат едни лекарски листове“, обяснява Веселина Ралчева.

Тя е известна в българското земеделие като един от доайените в родното биопроизводство.

„Биологичното земеделие като цяло е изключително зависимо от хората. Тъй като в този вид земеделие не мога да се използват хербициди. И ако не пипне човешка ръчичка, всъщност всичко става в бурени. Така, че сме изключително зависими от работната ръка“, казва още тя.

„Липсата на работна ръка или по-скоро отказа на безработната ръка да работи спъва развитието на земеделието у нас. Добрите работници пък бягат в Европа, са изводите от поредната година на масови „заболявания“ при сезонните работници“, правят извод от екипа, заснел разработката.

„Този въпрос трябва някак си да се регулира и то трябва да работят едновременно здравната система, която трябва при такива очевидно масови разболявания да има някакъв начин да се проверят. Трябва да  работят заедно социалните служби, здравните служби и може би други служби“, коментира проблема и Веселина Ралчева.

В същото време България е на трето място по брой млади хора, издържани от родителите си до 35-годишна възраст, сочи статистиката.

Екипът на БТВ е потърсил и лекарката, която е издала медицинските свидетелства за масовото заболяване.

„Конюнктивит имаше, кератит имаше, той понеже е комбиниран. То пролетта е точно това време на алергичните конюнктивити“, казва лаконично тя.

Обществена тайна е, че в големия процент от случаите хората на социални помощи търсят работа без договори, заради различните държавни помощи за отопление, ток и други социални придобивки.

„Една от основните причини тези хора да не искат да работят на трудов договор е, че се страхуват, че ще загубят помощите си, най-вече помощите за отопление, но и още един куп помощи, с които аз даже не съм съвсем запозната, които са на база доход. Тези хора, които са трайно на гърба на социалната система, категорично не искат да сключват договори“, потвърждава и Ралчева от опита си с хората в социалната система.

От Инспекцията по труда дават обяснение, че безработните няма да загубят помощите си, ако работят временна работа на полето. Голяма част от тях обаче не вярват на тази информация и предпочитат да разчитат на сигурния доход от държавата, обощава екипът на БТВ.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети