Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. На фона на протест: МОСВ не разреши минни находища в района на Босилеград и Кюстендил

Общество

На фона на протест: МОСВ не разреши минни находища в района на Босилеград и Кюстендил

На фона на протест: МОСВ не разреши минни находища в района на Босилеград и Кюстендил - Tribune.bg
Снимка:

Министерството на околната среда и водите отказа да даде положителна оценка за допустимост на инвестиционно предложение за разработване на две минни находища в района на сръбско-българската граница в областите на Босилеград и Кюстендил.

МОСВ издаде становище за инвестиционно предложение „Разработване на оловни, цинкови и медни руди от мини „Подвирови“ и „Поповица“ в района на Караманица, община Босилеград“, става ясно от съобщение на сайта на министерството.

В Доклада за ОВОС не са застъпени и не са оценени изчерпателно и подробно възможните значими въздействия на проекта върху околната среда в трансграничен аспект, в това число въздействията върху повърхностните води, подземните води и зоните за защита на водите във водосбора на река Драговищица на територията на Република България.  В Доклада не са идентифицирани, разработени и предложени достатъчно подходящи мерки за намаляване и ликвидиране на възможните въздействия върху компонентите и факторите на околната среда.

Положителна оценка за допустимост на инвестиционното предложение не може да се даде както по отношение на околната среда, така и от здравна гледна точка.

МОСВ ще настоява да бъдат отстранени всички забележки  по доклада, както и да бъде организирано обществено обсъждане и на територията на Република България.

Решението беше взето на фона на протест пред ведомството. Причината – рудодобивът в Босилеград, който според тях води до замърсяване на две реки, екологична катастрофа и онкологични заболявания не само за българското малцинство в Западните покрайнини, но и за България.

"Нашето основно искане е оставка на служебния министър, защото този човек съсипа 6-7-годишни усилия както наши, така и на хората от Босилеградско, на някои хора от Кюстендил също в борбата срещу тези безобразни мини, които в Босилеград сърбите ги разработват", заяви пред БГНЕС екологът Димитър Куманов и добави, че отпадъчните води се изливат директно в реките, които са притоци на Драговищица, а от там и към Струма.

Караманичката река, обясни той, влива точно на самата граница между България и Сърбия. „По тази река пристигат зловещи отрови, за които нашето министерство абсолютно нищо не прави. Единственото, което правят от време на време, е да взимат проби от Драговищица на случаен принцип – веднъж годишно не по-често, и казват, че всичко е наред с водата“, допълни екологът. Той уточни, че Караманичката река потъва на една място и замърсява, за момента, основно подземните води.

Другата мина – „Грот“, която е основно за добив на мед, е разширена. „Конвенцията за оценки на въздействието в трансграничен контекст им даваше на МОСВ много възможности за реакция, една от които беше по чл. 7 от конвенцията да искат изследвания и анализ на ситуацията, която е по тази мина „Грот“ – нищо такова не направиха“, разказа Куманов.

Мината „Подвирови“ ще бъде разширена, като ще бъде направена още една в непосредствена близост – „Поповица“. По думите на еколога от сръбска страна е изпратено писмо до МОСВ с доклад по оценка на въздействието с искане за становище от българската страна. „Те са изпратили това писмо на 24 април тази година. В съответствие с конвенцията са написали, че очакват, защото има срокове, реакция от МОСВ до 15 юни. Днес сме 14 юни и на сайта на министерството няма следа от каквато и да било реакция. Самите сърби са им написали, че се надяват да бъдат проведени обществени обсъждания в засегнатите общини – Кюстендил, Невестино“, подчерта той.

Куманов обясни, че водата от Драговищица се използва за напояване. „Овощната градина на България ще гледа в скоро време метални череши“, добави той.

Екологът посочи, че единствено Басейнова дирекция – Благоевград, която отговаря за тези реки, е написала едно отрицателно становище.

Община Кюстендил подкрепя действията и исканията на протестиращите, с изключение искането на оставка на екоминистъра.

„Над река Тополница не летят мухи. Същото ще стане и с Драговищица. Затова искаме оставката на този министър, защото той съсипа усилията и борбата и на местното население в Босилеград, и Кюстендил, и наши с бездействието си в момента“, каза още Куманов.

Куманов каза, че до МОСВ са изпратили 10 сигнала, заедно със снимки, видеоклипове.

Екологът е категоричен, че тези замърсявания са въпрос на национална сигурност. „Питейните кладенци на Кюстендил са под огромна заплаха“, каза още той.

Д-р Валентин Янев, съпредседател на Граждански комитет „Западни покрайнини“, каза, че освен щети на природната среда – въздух, почва и вода, страда и българското население в Босилеградско. „Има голяма заболеваемост от онкологични заболявания и много висока смъртност в момента“, заяви той.

Д-р Янев показа документи, от които се вижда, че пробата, взета от питейна вода от района на село Долно Тлъмино, което се намира точно под мина „Караманица“, показва съдържание на арсен в огромни количества. Допустимата референтна стойност е до 10 микрограма на литър. В питейната вода се отчитат почти 130 микрограма на литър, т.е. 13 пъти повече арсен. „Това просто ще доведе до измиране на домакинствата там. Положението в изворите и в потоците е по-страховито“, подчерта д-р Янев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети МОСВ, мини
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати