Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. На метри едни от други: Протест на полицаите и контрапротест на "Системата ни убива"

Общество

На метри едни от други: Протест на полицаите и контрапротест на "Системата ни убива"

Снимка:

До сериозно напрежение между двете акции не се стигна

Полицаи и пожарникари от цялата страна излязоха на втори национален протест в центъра на София, за да поискат отново увеличение на заплатите си. От най-големия синдикат в системата на МВР не са доволни от 15% увеличение на трудовото възнаграждение на униформените служители, гласувано от парламента в Закона за държавния бюджет, което ще влезе в сила от 1 януари 2021 г. Те продължават да настояват повишението да бъде с 30 на сто. Аргументът им – служителите на реда също са на първа линия в борбата срещу COVID-епидемията.

"Тези 15% биха могли да бъдат една добра база за преговори, но не и нещо, което можем да приемем ей така", категоричен е Валентин Попов, председател на СФСМВР. Във връзка с усложнената епидемична обстановка от Синдикалната федерация на служителите в МВР призоваха своите колеги да ограничат до минимум физическото си присъствие по време на протеста, а присъстващите да спазват стриктно противоепидемичните мерки. Желаещите да подкрепят протеста пък можеха да го направят по места – както го направиха и по време на протеста на 8 ноември – като включат, когато и където това е възможно, за не повече от минута светлинната и звукова сигнализация патрулните автомобили.

В близост до протеста на полицаите пред сградата на Народното събрание се проведе и контрапротест, организиран от майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“.

„Поради недопустимо поведение, неадекватни действия, бездействия, обиди от страна на полицаите към протестиращите, включително и използването на физическа сила продиктувана от озлобяване, решихме да организираме контрапротест! Между двата протеста на полицаите се видя, че те се борят само за повече пари, но не и за реална реформа на системата“, казват те в свое послание, публикувано в социалните мрежи.

Контрапротестиращите призоваха полицаите първо да поискат реформа в системата, а едва тогава увеличение на заплатите си.

До сериозно напрежение между участниците в двете акции не се стигна.  

Протестът на полицаитеПротестът на полицаите


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още