Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. На Трибуната – Иван Лечев: Иван не е само име, това е звание!

Общество

На Трибуната – Иван Лечев: Иван не е само име, това е звание!

На Трибуната – Иван Лечев: Иван не е само име, това е звание! - Tribune.bg
Снимка:

Големият музикант тръгва на европейско турне със Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“

На Ивановден ви предлагаме интервю с един от най-известните българи, носещи това име - Иван Лечев.  Той е китарист, цигулар и композитор. Роден е на 19 юли 1956 г. в София. Син е на едно истинско светило в цигулковото изкуство - проф. Боян Лечев. През 1975 г. завършва Музикалното училище в София. През 1981 г. завършва Музикалната академия също в София. Харизматичният китарист става част от легендарната група ФСБ през 1978 година. През 2017 година музикантите отбелязаха 40 години на сцена с голям концерт в зала „Арена Армеец“. ФСБ е единствената българска група със статуетка „Грами“. Получава я за работата си с популярния латино изпълнител Хосе Фелисиано. Освен с групата, която записва в музикалната ни история много вечни хитове, Иван Лечев е работил с някои от най-големите имена у нас като Кирил Маричков, Георги Минчев, Лили Иванова и много други. От 2013 година е член на сборната група „Фондацията“. Неизменна част е и от групата „Обичайните заподозрени“. Подкрепа и вдъхновение в живота му е неговата съпруга – актрисата Евгения Александрова.

- Г-н Лечев, носите едно от най-хубавите и популярни български имена, на кого сте кръстен?

- За мен Иван е, може да звучи нескромно, най-хубавото българско име и аз твърдя, че това е не само име, това е звание и човек трябва да се бори непрекъснато да бъде на нивото на името си! Аз съм кръстен на прадядо ми, който се е казвал Иван. В историята на рода се разправя, че са били гаджета с майката на Панчо и Любен Владигерови. Запознали са се в Париж навремето. Той е бил интересна личност, военен лекар. Аз съм виждал стари снимки и мисля, че малко приличам на него визуално. 

- Какво Ви донесе името в живота, помага ли Ви Свети Йоан Кръстител?

- Както се казва – да чукам на дърво, не мога да се оплача! Не съм сигурен дали това произлиза точно от името или просто, защото аз съм свикнал много сериозно да се отнасям към работата си, но не мога да се оплача от липса на късмет! Случвали са ми се почти невъзможни неща, примерно да си загубя часовника и след известно време да го намеря на неочаквано място. Дори един път той ми се откачи от ръката падна в морето и аз успях да го намеря в пясъка.

- Изпратихме 2018 година, с какво ще я запомните в личен и професионален план, кои бяха най-хубавите моменти за Вас?

- Имаше много хубави моменти тази година. Много се надявам този прилив да продължи и през 2019 година. Имахме три запомнящи се концерта с ФСБ, единият от които беше в „Арена Армеец“(б.а. през октомври 2017). Особено е усещането като се изправиш пред 14 хиляди души. Имахме много голям успех с този концерт. Освен това имахме изключително успешно лятно турне със Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. По много груби сметки, не съм ги броил, но мисля, че направихме между 50 и 60 концерта, което си е сериозно постижение за страна като България. През тази година планираме европейско турне със Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. Също така имахме много хубави изживявания с „Фондацията“. Аз нали съм член на три групи и гледам по някакъв начин да ги съчетавам. С „Фондацията“ пък направихме околосветско пътешествие. Ходихме в Япония, в Хавай, в Южна Корея. Единственото място, на което до този момент не сме били е Южна Америка, но и до там планираме пътуване. Изобщо много богата, пълна с впечатления година. Малко не остана време за почиване, но ще почиваме, когато можем!

- Какво да очакваме от Иван Лечев през 2019, можете ли да ни издадете какви проекти предстоят?

 - Едното, което е, аз го споменах. Предстои ни през март европейско турне със Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. Организираме концерт и в Лондон в края на март. С „Фондацията“ сега веднага през януари заминаваме за Германия за един концерт, след това в началото на март имаме в Кипър. Всъщност тази година за „Фондацията“ ще мине под знака на 75-годишнината на Кирил Маричков. Обмисляме много сериозно да я отпразнуваме със серия концерти, направо ще направим едно цяло турне. От сега мога да кажа, че ще свирим на „Аполония“ с Кирчо и около 1 октомври, ако правилно съм запомнил, ще имаме голям концерт в Националния дворец на културата. Това са в общи линии плановете. Освен това имам сериозно намерение и желание да спечеля отново шоуто „Гласът на България“. Не виждам защо не, въпреки че вече го печелих два пъти!

 - Как преминава един Ивановден във вашето семейство, как и с кого ще го отпразнувате тази година?

- Обикновено правим купон! Преди правехме много шеметни купони с много хора. Тази година мисля да прекарам Ивановден извън София. Един мой приятел направи къща за гости в едно прекрасно село, не много далеч от София. Мислим да отидем там и да го ударим на веселба с близки и приятели!

- Какво ще си пожелаете за 2019?

- Най-важното е да сме здрави и всичко, което сме си поставили за цел, да успеем да го изпълним. Желая много здраве и много успехи на големия ми син, който също е Иван. Само че няма да сме заедно, той си е в Лондон. Доколкото знам, той се кани да пътува с приятелката си за Лас Вегас. Желая много здраве и много щастие на моята любима съпруга и на моя син Константин. Най-вече здраве, всичко друго може човек да си го купи!

 

Автор: Андреа Драганова 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Ивановден, ФСБ

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати