Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Начало на Великденския пост

Общество

Начало на Великденския пост

Начало на Великденския пост - Tribune.bg
Снимка:

Тази седмица се освещава житото и отбелязваме Тодоровден

Започва най-важният - Великденският пост, който въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово - Великден. Той започва седем седмици преди Великден, който тази година се пада на 2 май за православните християни.

Идеята на поста не е да преминем на диета, а опит чрез лишения за тялото, да се смири душата ни. Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки.

Великденският пост е време за молитви и покаяние. Християнската църква нарича началото на Великденския пост  „предверие на божественото покаяние", тъй като постейки, вярващите се отказват от своите грехове и се доближават до Иисус Христос.

Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица. Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение - на 25 март.

През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста ограниченията са по-строги, а богослуженията - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон. Отбелязваме Тодоровден в събота на 20-ти март.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати