Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Над 1000 българи чакат за трансплантация

Общество

Над 1000 българи чакат за трансплантация

Снимка:

В момента 1016 български граждани живеят с надеждата да получат орган, който да им позволи да водят нормален живот, съобщават от здравното министерство. Чакащи за присаждане на бъбрек са 899 души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 42 български граждани, от сърце – 44 души. Белодробна трансплантация очакват 21 наши сънародници. От трансплантация на панкреас се нуждаят 9 души, а на тънки черва – един човек.

„Според действащото в България законодателство всяко лице над 18-годишна възраст може да бъде потенциален донор на органи, освен ако приживе писмено не е изразило своето несъгласие. Лице под 18 години може да бъде донор на органи само с писмено съгласие на своите родители, попечител или настойник“, припомнят от Министерството на здравеопазването и уточняват, че един донор може да спаси 8 човешки живота чрез донорство на органи и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани.

Утре на 9 октомври ще отбележим Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, като мотото му тази година е „Просто кажи „Да!“. Нека хората разберат, че подкрепяш донорството!“. Целта на съпътстващите инициативи е повече граждани да получат информация за смисъла и значението на донорството и трансплантацията.

По данни на Съвета на Европа през 2020г. в страните на стария континент са извършени 35 529 трансплантации на органи, което е с 20 на сто по-малко от реализираните през 2019г. трансплантации. Само за една година в листата на чакащите са записани нови 43 183 граждани, което ясно показва, че търсенето на органи остава високо. През 2020г. в Европа средно на ден по 21 пациенти са губели живота си в очакване на трансплантация. Затова е важно да говорим за донорството!  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема