Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Над 12 хил. деца са ваксинирани извънредно срещу морбили

Общество

Над 12 хил. деца са ваксинирани извънредно срещу морбили

Снимка:

Предприетите мерки идват като отговор на продължаващите случаи на морбили в страната

Министерството на здравеопазването е провело извънредна имунизационна кампания срещу морбили. Това се е случило в периода между 5 септември и 5 октомври. Кампанията е била насочена приоритетно към деца от уязвими групи или със затруднен достъп до здравни услуги.

Ваксинирани са общо 12 073 деца на възраст между 13 месеца и 8 години в областите Бургас, Монтана, Пазарджик, Пловдив и Сливен, съобщиха от здравното министерство.

Традиционно такава кампания се прави в навечерието и началото на новата учебна година, като този път обхватът е много по-мащабен в сравнение с предишни години.

Имунизациите са били проведени от общопрактикуващите лекари и от имунизационни екипи, организирани от Регионалните здравни инспекции в петте града. Включили са се и медицински специалисти от здравните кабинети в детски градини и училища, както и здравни медиатори. Съдействие е оказано и от Регионалните здравноосигурителни каси и местната власт.

Паралелно с имунизациите са били организирани и информационни кампании по места, чиято цел е запознаване на обществеността с епидемичната обстановка в страната, значението на имунизацията и риска от разпространение на заболяването при неимунизирани и нередовно имунизирани, протичането на инфекцията и др.  Проведени са били и срещи с родители.

Предприетите мерки идват като отговор на продължаващите случаи на морбили в страната.

Законът за здравето дава право при възникване на извънредна епидемична обстановка, както и при регистриран значителен спад в имунизационното покритие, министърът на здравеопазването да разпореди имунизации и реимунизации по ред и начин, различни от посочените в имунизационния календар. Това може да стане чрез организирането на имунизационни кампании, откриването на временни имунизационни пунктове, сформирането на екипи за имунизиране на място и други извънредни мерки.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още