Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Над 80 общини в България вече нямат автобусни превози

Общество

Над 80 общини в България вече нямат автобусни превози

Снимка:

150 превозвача са прекратили дейността си

Над 80 общини в България вече нямат автобусни превози, коментира пред БНР Ивайло Константинов от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България във връзка с насроченият за днес протест на бранша, който бе отложен за 13 октомври. По думите му около 500 фирми са извършвали такъв тип превози, а само в рамките на една година броят им е намалял с около 150.  

Едва вчера правителството се ангажира да осигури механизъм за подпомагане на сектора в рамките на две седмици.

„Единствената цел е секторът да продължи да съществува“, разясни Константинов. Той посочи, че от края на май е преустановено действието на мярката за подпомагане на автобусния сектор с 290 лв. за всеки транспортен служител.

„От края на юли вече не действа и мярката 60/40, което е лишило бранша на автобусните превозвачи от сериозна помощ“, посочи Константинов. Според него това е довело до невъзможността голяма част от фирмите да упражняват дейността си.

„Транспортът е най-губещ сектор от началото на пандемията, защото наред с косвените разходи произвежда ежедневно и преки оперативни такива. Ние всички, 99,90% от превозвачите в България нямаме намерения и нямахме намерения да предприемаме никакви стачни действия“, декларира Васил Пиронков, председател на УС на Камарата на автобусните превозвачи. Той, обаче, е скептичен, че за две седмици ще може да се стигне до изплащане на средства към превозвачите. Пиронков припомни и факта, че след решение на Европейския парламент за разпределението на средствата не могат да се правят промени при подпомагането.

И двамата представители на превозвачите смятат, че ако има поскъпване на билетите, то ще е в границите на процента на инфлацията.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема