Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Над 80% от бюджета на София за 2020 г. ще отиде за екология, градския транспорт и вътрешноквартални ремонти

Общество

Над 80% от бюджета на София за 2020 г. ще отиде за екология, градския транспорт и вътрешноквартални ремонти

Снимка:

С 1.703,55 млрд. лева се планира да разполага през 2020 г. Столичната община, като в процеса на обсъжданията не е изключено проектобюджетът да нарасне. Заложените средства са по-малко в сравнение с миналогодишния бюджет на общината, когато той е бил 1 750.74 млрд. лв. Разликата се получава от по-малкото средства, които идват по европейски програми. Тогава те са били 305,36 млн. лв., а през 2020 г. те ще бъдат 260,48 млн. лв., което с 45 млн. лв. по-малко,съобщава БГНЕС.

В новата финансова рамка се залагат два стратегически приоритета - подобряване на чистотата на въздуха, и инвестиции в кварталите - ремонти на улици, ремонт и изграждане на нови детски градини и училища, по-добър и екологичен градски транспорт. По предварителни разчети, над 80% от бюджета ще бъдат разходвани за екология, градския транспорт и ремонти в кварталите.

28 млн. лв. от средствата в бюджета ще отидат за озеленяване. Предвижда се създаването на два нови парка - в кварталите „Овча купел“ и „Лозенец“, довършване на проточилия се ремонт на „Западен парк“ и входа му откъм „Люлин“, и ремонт на „Северния парк“ откъм ул. „Народни будители“; ремонт в парка „Заимов“ и парк „Дружба“. Общината ще кандидатства и за безвъзмездно финансиране по европейската програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г. за възстановяване на Борисовата градина в историческия й вид.

Друга цел на общинарите е да увеличат заплатите, с най-малко 10%, на работещите медицински сестри в общинските детски и училищни заведения, учители и социални работници, на работещите в транспортните дружества и общинските театри. Най-голямо обаче ще бъде увеличението на заплатите на медицинските сестри.

Модернизацията на градския транспорт и прилежащата му инфраструктура продължава да е приоритет на общината. Над 170 млн. лв. са предвидените средства в бюджета на Столичната община за обновяването пътната инфраструктура и над 134 млн. лева за подобряване на градския транспорт.

Метрото също остава сред водещите цели и задачи, като през тази година се очаква да бъде пусната в експлоатация третата линия на подземната железница. Друг приоритет е реконструкцията на вътрешнокварталната мрежа.

61.4 милиона лева от бюджета на Столична община за 2020 г. ще отидат за изграждане на детски градини, ясли, училища и ремонти на съществуващи детски заведения. Със собствени средства общината ще изгради 9 градини, 2 ясли – в „Красно село“ и „Триадица“, както и 6 училища. Столичната община има проекти за изграждането и на още 4 училища и 7 детски градини на стойност 40 милиона лева, но техните проекти трябва да се защитят, за да получат държавно финансиране.

Заложени са 3 млн. за изграждането на детска градина в „Манастирски ливади“, както и 2,5 млн. лв. за построяването на нова детска градина в район „Овча купел“ и 1,6 млн. лв. за изграждането на такава в м. „Кръстова вада“.

Строителството също е основно перо в бюджета. За него са заложени 61.4 млн. лева. С тези средства ще бъдат построени общо 16 детски градини. 9 от тях ще бъдат изградени със собствени средства. 9 училища ще бъдат разширени, а в 4 от тях е планирано изграждането на физкултурни салони.

В рамките на капиталовата програма на общината с азаложени редица ремонти и рекунструкции. Ще бъде ремонтиран и последният участък от бул.„България“ - от „Тодор Каблешков“ до Околовръстния път, както и този на ул. „Монтевидео“ – от бул „Н. Петков“ до „Президент Линкълн“.

От „Московска“ 33 предвиждат още разширение на ул.“Филип Кутев“ и „Ломско шосе“, изграждането на пробив на бул. „Петър Дертлиев“ , изграждане на южно платно на бул. „Тодор Каблешков“ от бул. „България“ до „Луй Айер“ и „Черни връх“.

Общината планира изграждане на участъка от Източната тангента в участъка от „Ботевградско шосе“ до „Северната скоростна тангента“ и строителство на локална улична мрежа за нуждите на тангентата.

През тази година ще бъдат ремонтирани и бул. „Първа българска армия“, ул. „Кукуш“, бул. „Щросмайер“, ул. „Народно хоро“. Основно ще бъде ремонтирана ул. „Николай Коперник“ и ул. „Атанас Узунов“ до „Калиманци“. Ще бъде направен ремонт на бул. „България“ от ул. „Фритьоф Нансен“ до „Околовръстния път“ и от там по бул. „Даскал Попандреев“ до моста над р. „Боянска“. В бюджета е заложен ремонтът на улици в „Нови Искър“, както и на бул. „Чепинско шосе“ в посока с. Негован.

Предвижда се реконструкция на трамвайния релсов път от Съдебната палата до Княжево. Разчетени са и 15 млн. лв. за придобиване на земя за осигуряване на проекта.

Също така ще бъде направена и реконструкция на няколко трамвайни трасета - по булевардите „Цар Борис III“, „Тотлебен“, а също и по „Скобелев“, както и ремонт на транспортния тунел на НДК.

Ще бъдат подменени и голяма част от превозните средства от градския транспорт.

Малко над 48 млн.лв. пък са заделените средства за социални дейности. Те ще бъдат похарчени за покриване на разходите за поддръжката на социалните домове, бюрата за социални услуги, трапезариите и програмата „Асистент за независим живот“. През тази година се планира и разкриването на 9 нови социални услуги в Столичната община.

Очакваните собствени приходи са в размер на 778 млн. лева, а се предвижда и 46 млн. лв. да бъдат събрани в повече от данъци и такси, след увеличението на данъка за старите автомобили и данъка за възмездно придобито имущество, който стана от 2,5% на 3%.

В момента общината обсъжда с граждани проектобюджета си. От публикация в социалната мрежа, кметът на "Младост" Стефан Стефанов недоумява, защо районът му не присъства в разчетите на капиталовите разходи на общината.

Очаква се окончателната финансова рамка за 2020 г. да бъде гласувана от Столичния общински съвет в началото на следващия месец.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още