Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Над 80% от територията на Драгоманското блато е засегната от пожара

Общество

Над 80% от територията на Драгоманското блато е засегната от пожара

Снимка:

Над 80 на сто от територията на Драгоманското блато е засегната от пожара. Изгорели са големи площи със сухи треви и тръстика. Причините за пожара се изясняват. Една от версиите е умишлен палеж от бракониери, съобщава БНР.

Пожарът обхвана част от Драгоманското блато снощи. В местността влизат защитени територии и видове.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи оглед на щетите от пожара и заяви, че, ако огънят е тръгнал заради човешка намеса, то това е престъпление срещу природата.

Кметът на Драгоман Андрей Иванов съобщи за “Хоризонт“, че пожарът е напълно овладян, няма опасност за населението и за имотите около блатото. Според него една трета от територията на блатото е унищожена: “Основно блатната растителност, част от дървесината, която е вътре в блатото, всичките ни съоръжения – кулата ни за наблюдение на птици, мостчетата за разходка на туристите. Това всичко е унищожено, трябва да се изгражда наново. Логиката води натам, че това е умишлен палеж, тъй като в този час от тъмно при минус пет градуса – не вярвам да има каквито и да е предпоставки за небрежност... Просто някой има интерес да извършва тези деяния постоянно. Тази година, която тече, това е втори палеж. В рамките на шест месеца – трети палеж. Трябва органите да си вършат работата по-задълбочено“.

Кметът на Драгоман съобщи още, че версиите са за умишлено предизвикан пожар от бракониери или от укриващи се там бежанци.

След приключване на огледа ще може да се каже със сигурност какъв е размерът на щетите.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още