Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Над 90 хиляди лева са отпуснати от НФК за скандален проект

Общество

Над 90 хиляди лева са отпуснати от НФК за скандален проект

Над 90 хиляди лева са отпуснати от НФК за скандален проект - Tribune.bg

От годишния отчет на фонда за 2022 става ясно, че джендър фондацията „Сингъл Степ“ е получила общо 93 248 лева по различни програми

Скандален проект, за който са отпуснати над 90 000 лева от Национален фонд „Култура“, събира недоволството на граждани в социалните мрежи през последните дни.

От годишния отчет на фонда за 2022 става ясно, че джендър фондацията „Сингъл Степ“, която притежава пространството „The Steps“ е получила общо 93 248 лева от НФК. Средствата са разпределени по следния начин:

- 77 046.66 лева по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации" (Тук влиза „The Steps“, където се провеждат драг шоутата с травеститите).

- 16201.38 лева по „Социално ангажирани изкуства“ за „Куиър герои“ – международен мултижанров проект, в който илюстрации на известни исторически ЛГБ личности се реализират като стрийт арт намеси и реклами в градска среда.)

Фейсбук  The Steps Фейсбук The Steps

Оставяме на Вас, драги читатели, сами да прецените това ли са ценностите и „арт проявите“, които трябва да насърчава тази културна организация, чиято мисия всъщност е да подкрепя на национално ниво създаването, развитието и разпространението на българската култура и изкуство в страната и чужбина.

Фейсбук The StepsФейсбук The Steps

През 2022 година, когато средствата са отпуснати, начело на Министерството на културата са двама министри – Атанас Атанасов от кабинета „Петков“ и Велислав Минеков – от служебното правителство на Радев.

Любопитен факт, е че изпълнителен директор на Национален фонд „Култура“ от юли 2022 година е д-р Сава Драгунчев, който бе назначен временно на поста от бившия министър на културата Атанас Атанасов.

Драгунчев също така е актьор от трупата на Народния театър. Той беше и сред кандидатите за директор на Народния театър на последния конкурс, спечелен от режисьора Васил Василев.

Поредната „гавра“ с българската култура разбуни духовете в социалните мрежи. Коментарът по този повод на Виктор Димчев– режисьор, фотограф и журналист, в профила му във „Фейсбук“ е красноречив за цялата ситуация:

„Аз се чудя защо приятели от културата чупят пръсти, че няма пари за тях от Националния фонд „Култура“, а те отишли парите да спонсорираме Пиня Ла Путана, което не искате да ви го превеждам от испански, но си личи по картинките.

От Наско и Минеков - толкова.

Ако не ви хареса шоуто с вибратори и камшици – хапнете си насекоми и отидете другата неделя да им пуснете“.       


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати