Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нанков за винетките до Пролеша: В каква държава живеем, че близо 2 години не се уведомява нарушител на пътя (ВИДЕО)

Общество

Нанков за винетките до Пролеша: В каква държава живеем, че близо 2 години не се уведомява нарушител на пътя (ВИДЕО)

„Не мога да проумея в каква държава живеем година и половина. Как е възможно да не се уведоми нарушител на пътя за това, че камера или ТОЛ полицай е заснел водач без винетка”, възмути се в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ Николай Нанков.

Той отговори на служебния министър арх. Иван Шишков, който по-рано заяви, че хората от с. Пролеша били излъгани през 2020 година и сега протестират заради хиляди натрупани глоби за пътуване без винетки по Околовръстния път на София.

Нанков попита как е възможно близо 2 години хората да не бъдат уведомени за проблема - „Бяхме сключили договор с Български пощи, не с ЕКОНТ, не с друга спедиторска фирма по пощата да бъдат разпращани тези уведомления за нарушенията на водачите на пътя по отношение на платената републиканска мрежа.

На второ място имахме инструкция  - когато има 3 нарушения от водач, заснети от мобилните камери или от камерите на БГ ТОЛ отново ТОЛ инспекторите да спират водачите и да го уведомяват по регистрационния номер, ако желаят да изплащат компенсаторни такси или в пълен размер”, обясни бившият регионален министър.

Нанков обясни нагледно, че има 3 пътя, водещи до Пролеша

„Става въпрос за различни пътища. Има пътища до Божурище, на които няма камери, но по републиканския път има”.

Нанков обясни, че обещанието на бившия премиер Борисов е да бъдат освободени от такса всички пътища до Пролеша, но на територията на Столична община.

„Административни нарушения няма, тъй като в акта на МС са изброени отсечките, за които не се дължи винетна такса, а ако ползвателят на автомобила минава по такива, за които се дължи, той трябва да бъде санкциониран. Но не може да бъде санкциониран по начина, по който е направено последната година и половина”, каза Нанков.

Той обеща, че ГЕРБ ще входират текстове за промени в закона за пътищата. С него ще се уреди уведомяването за глоби и за грешки в цифрите при купуване на винетка.

Към момента няма как да се отменят натрупаните глоби, обясни той, но и обърна внимание, че има как да се стига от Пролеша до София по пътища без винетка.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати