Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. НАП ще информира засегнатите от хакерската атака

Общество

НАП ще информира засегнатите от хакерската атака

НАП ще информира засегнатите от хакерската атака - Tribune.bg
Снимка:

Такъв теч на информация от държавна институция досега не е бил идентифициран, посочи председателят на КЗЛД

„Много е сериозен достъпът, засегнати са буквално всички лица, които са подавали декларации за доходи, за здравен  и осигурителен статус, включително и информация, която касае оборота на документи между НАП и други държавни институции“. Това обясни Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) пред БТВ.

Такъв теч на информация от държавна институция досега не е бил идентифициран и той буквално обхваща цялото население на България, обясни още Караджов. По думите му НАП са потвърдили, че са взели мерки, които да не позволяват достъпа до тази база данни.

Агенцията е поела ангажимент да създаде механизъм да уведоми гражданите дали са били разкрити техните данни, каза още Венцислав Караджов.

„НАП ще бъде по-проактивна и ще предостави по-лесен достъп до тази информация, тъй като касае голям брой граждани“, каза той.

Трябва да се проверят възможностите и за допълнителни входове в системата, отбеляза още председателят на Комисията за защита на личните данни.

По думите му предвидената глоба за този тип нарушение в регламента е до 5% от оборота на фирмата, ако е частен администратор, или 2,5% от бюджета на държавната институция, но не повече от 20 милиона лева.

Има чувствителни данни – за здравен статус, имотно състояние, трудови договори. Ако тези данни се разпространяват от други лица, без да са извършителите, те също подлежат на санкция.

Караджов обясни, че ако гражданин иска компенсация за това, че се атакувани личните му данни, той може да подаде жалба в съответния съд и да докаже, че има материални щети в резултат на това.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати