Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Напусна ни една от емблемите на Созопол - актьорът Досьо Досев

Общество

Напусна ни една от емблемите на Созопол - актьорът Досьо Досев

Напусна ни една от емблемите на Созопол - актьорът Досьо Досев - Tribune.bg
Снимка:
Актьорът Досьо Досев, една от емблемите на Созопол, е починал, съобщи БНР.

„С тъга узнах, че е починал актьорът Досьо Досев. Близък приятел на Христо Фотев, работил в бургаския театър през най-романтичния му период, той от години беше избрал да живее при нас, край морето. Ще ни липсва този бохем, сладкодумец и изключително талантлив човек. Поклон пред паметта му!“, написа кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Доайенът от филмовия екран и сцената ни напусна на 88-годишна възраст. Досьо Досев е починал след обостряне на язва, от която е страдал дълги години.

"Созопол и България осиротяха! Напусна ни един велик актьор, добър приятел и голям Човек! Връзките и контактите, които имаше, винаги ги използваше в помощ на хората от града. Той беше влюбен в Созопол и в младите хора. Беше един посланик на щастието и доброто", скърби съседът на актьора Христо Бардуков, главен експерт "Спорт, демографски и етнически въпроси" в Община Созопол.

Досьо Досев е роден София на 12 април 1934 г., завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1955 г. Играе в бургаския театър в славния период, когато Вили Цанков, Юлия Огнянова и Методи Андонов са режисьори между 1957 и 1961 г.  След 3 сезона и роли, които са завоевание в творческата му биография, напуска след разпадането на групата. Част е от състава на Народен театър за младежта София (1961 – 1965) и Театър „София“, на чиято сцена играе над 4 десетилетия. 

Снимал се е в близо 70 филма. Сред тях са „Привързаният балон”, „Гибелта на Александър Велики”, „Мъже в командировка”, „Иван Кондарев”, „Версенжеторикс”, „Пансион за кучета”, „Подгряване на вчерашния обед”, „Принцът и просякът” и много други. Самият той винаги е казвал, че се чувства повече гражданин на Созопол и Бургас, отколкото на София. Носител е на наградата „Златен век - огърлие“ и грамота от 2019 година.
Поклонението пред актьора ще е в Созопол.

Етикети починал
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети