Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Наредба за медицинска експертиза: Доживотен ТЕЛК за още 31 заболявания

Общество

Наредба за медицинска експертиза: Доживотен ТЕЛК за още 31 заболявания

Наредба за медицинска експертиза: Доживотен ТЕЛК за още 31 заболявания - Tribune.bg
Снимка:

ТЕЛК до живот ще се дава за още 31 заболявания и хората няма да се разкарват за преосвидетелстване на всеки 3 г., предвиждат публикуваните промени за изменение на Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността. Над 110 заболявания вече дават възможност на българските граждани да се освидетелстват пожизнено. Това са състояния, при които увредата на болните се преценява като трайна и необратима.

С промените в Наредбата се предлага при много честите и тежки епилептични пристъпи да се добавят пожизнен срок на инвалидност и чужда помощ. Пожизнен ТЕЛК ще се дава и за тежка степен на множествена склероза. В тази група попадат и аутистични разстройства при лица, навършили 16 г. в тежка и много тежка форма - 80 и 100%. Максималният процент инвалидност се предлага и при ектопия на пикочен мехур, както и при болести, свързани с карцином на щитовидната жлеза и преживяемост след петата година. Пожизнено решение ще има вече и при захарен диабет тип 2 с две и повече от две усложнения - 50 и 60%.

С Наредбата се променя и събирането на болести за ТЕЛК, което ще се прави по нова формула. Най-голям процент инвалидност и занапред ще се дава за най-тежкото увреждане, но към него ще се прибавят 20% от сбора на процентите на останалите увреждания.

Сегашната формула е от 2018 г. Основният процент се дава на най-тежкото увреждане, но събирането на болести е възможно само ако човекът има поне 2 заболявания, които дават над 50% инвалидност. Тогава към процентите на заболяването с най-висока степен се прибавят 20% от сбора на всички съпътстващи.

Друга важна промяна е, че хората с психични заболявания вече ще имат право на чужда помощдори и при неработоспособност под 90%. Към момента право на нея имат само тези с над 90% увреждане, изключение се прави за децата. Сега се предлага изключението да важи и за възрастни с психични заболявания, като ще зависи от загубата на базисни социални и ключови умения, водещи до невъзможност за съществуване без контрол.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети