Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Народния театър: Четири месеца имаше тенденциозно провокирани конфликти

Общество

Народния театър: Четири месеца имаше тенденциозно провокирани конфликти

Народния театър: Четири месеца имаше тенденциозно провокирани конфликти - Tribune.bg
Снимка:

Спектаклите „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“ остават част от репертоара на Народния театър, съобщават в изявление до медиите от ръководството на културната институция.

„Заедно със заповедта за дисциплинарно освобождаване от административния пост „Главен режисьор“ Александър Морфов подписа договори, касаещи творческите му ангажименти към Народен театър „Иван Вазов“, свързани с възстановените негови постановки. Диана Добрева и Явор Гърдев остават щатни режисьори на Народен театър „Иван Вазов“, става ясно от съобщението.

От ръководството разясняват, че позицията „Главен режисьор“ е била създадена от настоящото ръководство на театъра специално за г-н Морфов, а решението е част от концепцията на директора на театъра г-н Васил Василев.

Отбелязва се, че през последните четири месеца Народният театър „Иван Вазов“ е подложен на системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти, но въпреки това успешно са реализирани множество премиери - „Великденско вино“ на Явор Гърдев, „Частици жена“ на Крис Шарков „Орфей“ на Йерней Лоренци, „Нора“ на Тимофей Кулябин, “Хоро” на Василена Радева, както и гостуването на спектакъла на Тимофей Кулябин „В самотатата на памуковите полета“ с участието на Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте.

„Въвличането на най-престижната национална театрална институция в скандали, без връзка с естеството на творческия процес, измести фокуса на публичното внимание в опит да бъде подкопано доверието на публиката. Огромните усилия на Народния театър да създаде максимално добри условия за работа в трупата, да отвори дейността си към нови партньорства с български и чужди творци, да влезе в диалог с високите образци на световния театър бяха помрачени от медиен шум, провокиран от действията на няколко личности. Саботирането на новото ръководство на театъра и персоналните атаки към директора Васил Василев с несъстоятелни обвинения имаха за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков“, категорично е становището на ръководството на театъра. Затова се стига и до следващата стъпка конфликтът да бъде вътрешно урегулиран.

От изявлението става ясно, че Морфов може за губи заплата си от 6 хиляди лева, но по груби сметки режисьорът ще спечели над 15 000 лв. на месечно от академичната трупа, която е на издръжка на данъкоплатеца. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати