Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Наша доброволка в тестване на ваксина срещу COVID разказа какво е преживяла

Общество

Наша доброволка в тестване на ваксина срещу COVID разказа какво е преживяла

Снимка:

Българката Мария Спирова, която живее във Великобритания, разкри дали са опасни ваксините срещу COVID-19. Тя бе една от доброволките, които се съгласиха върху тях да бъдат тествана ваксината на Оксфорд.

Ето какво разказа Спирова:

Всекидневно получавам съобщения от уплашени хора, които не искат да бъдат "опитни зайчета" за новите ваксини против ковид или се страхуват, че ваксините няма да се понесат добре от възрастните им родители.

Ще ми се да отговоря накратко тук.

Приятели и непознати, не вие сте опитните зайчета.

Аз съм (за ваксината на Астра Зенека, с близо 30 000 други хора). А за ваксината на Пфайзер, която вече получи одобрение във Великобритания - други 43 000 доброволци от цял свят. Те са опитните зайчета, които гарантират, че вие няма да сте такива. Моля ви, опитайте се да разберете какво значи това.

Тези доброволци са невредими досега. Не да претърпели телесна повреда отвъд обичайния дискомфорт след инжекция. Ако им имаше нещо или имаше съмнения, че им се случва нещо, експериментът щеше да спре. Както и спря два пъти при изпитването на Астра Зенека, за да се установи от независими медици дали симптомите на две доброволки са свързани с ваксината.

Сред доброволците на всички напреднали ваксини са подбрани и възрастни хора. Това е естествено при разработката на ваксина срещу вирус, който е особено разрушителен за възрастен организъм. Няма как да претендираш, че си разработил ваксина срещу болест, която е смъртоносна за дадена уязвима група, без да тестваш дали тя е безопасна и ефективна за тази конкретна група.

Всички тези данни от изпитвания се преглеждат внимателно от независимите експерти на държавни регулаторни органи. Всички те си дават сметка под какъв огромен натиск са да вземат правилното решение, без да заобикалят стандарти. Не всичко винаги опира единствено до акциите на определена компания.

В крайна сметка, вие сами ще решите дали да се ваксинирате или не.

Просто е важно да го решите на базата на действителни доводи, а не на базата на непознаване на процеса на разработка и тестване, в комбинация с всепомитащо недоверие към авторитети като правителството или фармацевтичните компании. Да, те са заслужили подозрението и скептицизма ни в други случаи. Но според мен е полезно се съсредоточим върху проблема тук и сега - излизането от кризисната ситуация с възможно най-малко щети. Колективният имунитет е път напред. Имаме го към редица болести, именно заради предотвратяването им с ваксини.

Колективният имунитет ще облекчи претоварените болници и ще ни помогне да се върнем към нормалното си ежедневие. Ваксинацията просто е най-бързият начин да го достигнем с минимална загуба на живот. Не знам за вас, но ако трябва да степенувам риска за свой близък от разболяване и лечение в българска болница сега и риска от поставянето на международно разработена и тествана ваксина, бих предпочела да предотвратя, ако мога, възможността му да се разболее.

Ваксините, които обсъждаме в момента, подлежат на регулаторна проверка в Европейския съюз. А Европейският съюз, както и което и да е национално правителство, не печели нищо от това да уврежда нарочно и злоумишлено здравето на гражданите си.

Нито една ваксина не е съвършена, нито пък е възможно и нужно всички да си я поставим на всяка цена. Но, както винаги, нужни са хладнокръвие и реалистична преценка за това кое в случая е най-малкото зло и кой най-приемливият риск. Сега повече от всякога.  


Коментари (12)

Камен Тренков Браво, подкрепям мнението
05.12.2020 13:21 / Отговор
Надблюдател Хайде да не бързаме толкова с рекламата! Има си агенции по лекарствата на Европейско ниво,и когато те ни уверят че е безопасно, да им се доверим! Иначе ,когато започнат отделни мнения, може да се породят и много съмнения!
05.12.2020 13:44 / Отговор
Тартаковер Опасенията на хората не са от самото поставяне на ваксината и ефекта и върху предпазването от Ковид 19. Никой не знае(нито тази доброволка) какво ще стане във ваксинирания, след две години? След три, след пет...? Ами ако се получат тежки проблеми със сърцето? С разрушаване на бъбреците, черния дроб, поява на тумори, на съсиреци... Някой може ли да гарантира, че това няма да се случи, след като ваксината не е преминала изпитанието на времето? И още нещо, много показателно. Защо мощните транснационални фармацевтични компании отказват да поемат риска, а искат от закупуващите ваксина държави, да подпишат, че компанията не поема отговорност за евентуални последствия?
05.12.2020 13:45 / Отговор
Онаниращ шахматист Универсалната експертиза не е възможна,дори и за теб ,даскале в пенсия! Има ли тема,по която да не се изокаш?Има ли нещо,което не разбираш,при това из основи?Давам ти непоискан съвет.Гледай си старините и се отърси от погрешната мисъл,че си обграден от невежи и не-информирани от правилното място хора.По скоро си с ограничен светоглед.
05.12.2020 18:45
Само че как може ваксината да премине изпитанията на времето, без да бъде изпитана във времето?!
05.12.2020 15:34 / Отговор
Тартаковер Логичен въпрос. Естествено никой не може да отговори на него, а се бърза с ваксинирането. Всички ваксини които хората си поставят(или вече не се поставят, защото болестта е изчезнала)са изпитвани десет и повече години. За дифтерит, БЦЖ, полиомиелит... всички. Тук обаче се бърза с ваксинирането, то носи огромни пари, също и много рискове. Не се работи върху лекарство, което да лекува болестта, търси се ваксиниране. Не знам защо е така, нямам отговор, но от това което следя по медиите, независимите медици също нямат отговор. Естествено онези свързани с властите трябва да твърдят онова, което им разпореждат. А властите са се втренчили в СЗО, която също издава различни мнения, често ги променя и сама си отхвърля. За да не си създава някой погрешно впечатление, че съм против ваксините, нека напиша че не съм антиваксър. Напротив, още през октомври се ваксинирах срещу обикновения грип. Но сега съвсем не съм сигурен.
05.12.2020 15:56
. . . Таракане , пак се изходи! А съвсем добронамерено те посъветваха да не се изхождаш по теми които не разбираш! Един съвет...ваксинирай се , и след десет години ще докладвал дали има последствия! Може и след двайсет!
05.12.2020 20:43
К. К. Това имаме - с това разполагаме. Който не желае - прав му път...
05.12.2020 16:29 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още