Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Национален кръг „За Македония“ настоява за среща с парламентарните партии

Общество

Национален кръг „За Македония“ настоява за среща с парламентарните партии

Национален кръг За Македония настоява за среща с парламентарните партии - Tribune.bg
Снимка:

Изключително притеснени от сигналите, които официалната власт в България подава относно бъдещите действия, които страната ни ще предприеме относно членството на РС Македония в ЕС, академиците, интелектуалците и обществениците, които се обединиха около защитата на националния интерес, искат спешна среща с представители на всички парламентарни групи в 47-то НС.

В писмо, изпратено от тримата говорители на Национален кръг „За Македония“ проф. Николай Овчаров, проф. Анна Кочева и проф. Пламен Петров, подчертават изрично:

Представителите на Национален кръг „ЗА МАКЕДОНИЯ“ не са против сътрудничеството и диалога, но това не може да става за сметка на Родината ни и на истината. Трябва ясно да се разбере, че това е битка за България, а не за Северна Македония. Битката е за българската история, култура и език. Отстояването на настоящата позиция на Р България е въпрос на национална сигурност.

Официалната позиция на видните българи, обединили се около каузата „За Македония“, беше представена на 11 май в БТА. Още тогава те заявиха категорично, че това е гражданска платформа без политически окраски или претенции. Единствената цел е защитата на националния интерес.

Към писмото, изпратено до всички парламентарни групи, е приложено и Обръщението, изпратено на 01.04.2002г., с което реално се даде и началото на инициативата Национален кръг „За Македония“.

„Уважаеми г-жи и г-да народни представители,

Обръщаме се към Вас с призив да направим среща с представители на всички парламентарно представени политически партии, с оглед надвисналата реална опасност от отстъпление от българската позиция по отношение членството на РС Македония в ЕС.

Ние, хората, които със своя авторитет застанахме твърдо зад каузата на Национален краг „ЗА МАКЕДОНИЯ“, категорично настояваме за стриктното придържане на правителството и парламента към Рамковата позиция на Р България и декларацията гласувана от 44-тото НС. За нас промяната в каквато и да е насока, без ясни стъпки и гаранции от страна на властите в Скопие за изпълнение на българските условия и защита правата на македонските българи е национално предателство.

Представителите на Национален кръг „ЗА МАКЕДОНИЯ“ не са против сътрудничеството и диалога, но това не може да става за сметка на Родината ни и на истината. Трябва ясно да се разбере, че това е битка за България, а не за Северна Македония. Битката е за българската история, култура и език. Отстояването на настоящата позиция на Р България е въпрос на национална сигурност.“  


Етикети среща, НС

Топ новини

виж още