Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Национален съвет по Рамковата конвенция на СЗО за борба с тютюнопушенето предлага МЗ

Общество

Национален съвет по Рамковата конвенция на СЗО за борба с тютюнопушенето предлага МЗ

Национален съвет по Рамковата конвенция на СЗО за борба с тютюнопушенето предлага МЗ - Tribune.bg
Снимка:

Министерството на здравеопазването /МЗ/ работи за създаване на Национален съвет към Министерския съвет /МС/ за координиране на прилагането на Рамковата конвенция на СЗО за борба с тютюнопушенето, стана ясно на кръгла маса в парламента.

Дискусията „Спонсорството от страна на тютюневата индустрия - опасност за здравните политики в България“ бе организирана със съдействието на Комисията по здравеопазването към Народното събрание, заедно с Коалицията за живот без тютюнев дим и офиса на СЗО у нас.

„Предизвикателство у нас е предотвратяване на продажбата на тютюневи изделия на непълнолетни, спазването на забраните за пушене на закрито и на някои открити места“, посочи Илия Тасев, директор на дирекция в МЗ. По думите му идеята за този междуведомствен орган за координиране на прилагането на рамковата конвенция на СЗО за борба с тютюнопушенето е да помага текстовете от конвенцията да влязат в закона.

„Смъртните случаи заради тютюнопушене ще нарастват“, предупреди ръководителят на офиса на СЗО в България Скендер Сила. Той обърна внимание, че настоящите нива на пушачите в България могат да бъдат намалени с 23% за пет години, а хиляди смъртни случаи могат да бъдат предотвратени в по-дългосрочен план.

Според анализа на експерти, в усилията си да отслаби политиките за контрол над тютюна, тютюневата индустрия прилага различни подходи като, например, маневриране за оказване на натиск върху политическия и законодателния процес, дискредитиране на доказаната наука, заплахи към правителствата със съдебни процеси.

„За да се борим смислено, са необходими политики. Ще работим българските граждани да живеят максимално по-дълго и да са максимално по-здрави“, ангажира се Александър Симидчиев, заместник-председател на Комисията по здравеопазване към НС.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати