Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Национална кампания се бори с трафика на хора с цел сексуална експлоатация

Общество

Национална кампания се бори с трафика на хора с цел сексуална експлоатация

Национална кампания се бори с трафика на хора с цел сексуална експлоатация - Tribune.bg
Снимка:

Българките да бъдат внимателни и да не се предоверяват, съветват експерти

Андреа Драганова

Под мотото „Заедно срещу трафика на хора“ стартира ежегодната национална информационна кампания за превенция на трафика с цел сексуална експлоатация. Тя е организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) съвместно с Местните комисии. За мисията на кампанията и акцентите в нея това лято специално за Tribune.bg разказва Добромир Петров, старши експерт към Комисията.

Какво ще се случи в рамките на кампанията, какви инициативи предвиждате?

Всяка година по време на летните месеци Националната комисия за борба с трафика на хора провежда такава кампания. Основната ни цел е да повишим информираността на уязвимите групи и обществеността като цяло по проблемите свързани с тази форма на трафик. Сексуалната експлоатация продължава да бъде основната форма на трафик, както в България, така и на ниво ЕС.

Планираните инициативи, които се изпълняват с десетте Местни комисии за борба с трафика в страната, включват провеждането на над 30 информационни-сесии и срещи с представители на уязвими групи и млади хора, както и специализирани обучения за професионалисти. Преди броени дни Местната комисия в гр. Сливен проведе четири фокус-групи с 46 жени лишени от свобода. Жените бяха запознати с рисковете за въвличане в трафик, както и методи за предпазване от попадане в сексуална експлоатация.

По време на кампанията Националната комисия ще си партнира и с Българската Федерация по Таекуон-До, като предстои провеждането на Световно първенство в края на месец август в гр. Пловдив.

Стартираха и снимките на късометражен филм за трафика на хора, който също ще бъде използван за информираност на хората по време на Лятната кампания.

В кои градове ще се проведе кампанията, колко време ще продължи и към кого най-вече са адресирани вашите послания?

Кампанията ще се проведе до края на месец август основно в градовете, където има национална и местни структури – София, Благоевград, Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Пазарджик, Сливен, Велико Търново, Монтана и Плевен.

Стремим се, разбира се, да излезем и извън тези населени места.

Използването на социалните мрежи са един добър инструмент да достигнем до повече хора. Знаем, че социалните мрежи играят все по-голяма роля в набирането на жертвите, затова и Комисията залага на активна превенция в тях. Младите хора използват ежедневно Facebook, Snapchat, Tinder, но освен положителни страни мрежите имат и отрицателни. Идеята за нови запознанства с опция за прекарване в приятна компания звучи примамливо, но крие своите рискове.

Никой не е застрахован от попадане в трафик, независимо от своя пол и възраст, независимо от социалния си статус и финансови възможности. Често хората стават жертва поради липса на познаване на техните права. За това и посланието е адресирано до цялата общественост.

Националният отбор на България по Tаекуон-До ITF ще бъде посланик на кампанията. Чия е идеята и по какъв начин смятате, че спортистите ще помогнат за популяризирането ѝ?

Убедени сме, че когато сплотена спортна общност застане зад подобна кампания, тя ще има достатъчно силен ефект. Спортът винаги вълнува, независимо на каква възраст си.

Самата идея дойде от Местната комисия за борба с трафика в гр. Благоевград.

Радваме се, че Българската Федерация по Таекуон-До подкрепи и припозна каузата. Радваме се, че и Националният отбор на България по Таекуон-До ITF ще бъде посланик на кампанията по време на Световното.

В първенството ще участват представители на над 60 страни, сред които САЩ, Канада, Англия, за това планираме посланието да бъде разпространено и на английски език.

Подобни мащабни превентивни дейности целят преди всичко запознаване с проблема и повишаване на културата и чувствителността на обществото спрямо престъплението и пострадалите лица, както и възможност за промяна на съществуващите предубеждения относно самите жертви.

Казахте, че се снима и късометражен филм за трафика на хора, разкажете ни малко повече за този филм, кой стои зад реализирането му, какъв е неговият замисъл?

Проектът се реализира в партньорство между Община Бургас, Сдружение „Равновесие“ и Местната комисия в Бургас. Филмът ще пресъздаде историята на младо момиче, въвлечено в сексуална експлоатация, от момчето, в което се влюбва.

„Заедно срещу трафика на хора“„Заедно срещу трафика на хора“

За съжаление, често зарибяването става по метода на привличане на лица, с които трафикантите установяват интимни взаимоотношения. Трафикантът успява да създаде емоционална връзка с жертвата, да спечели доверието й, а на по-късен етап я вкарва в схемата за трафик. Обикновено се подлъгват жени в уязвимо битово или емоционално състояние, пострадали от домашно насилие, съответно и момичета с проблеми в семейството.

Идеята за създаването на късометражния филм е продължение на работата на доброволците към Местната комисия – гр. Бургас от миналата година, когато заснеха превенционен видеоклип по същата тема.

Прекрасно е, когато виждаш млади хора, които с огромен ентусиазъм се впускат в тази тежка тематика и реално създават страхотни продукти, които се използват в провеждане на обучения в училища из страната. Всяка година организираме през пролетта Академия за доброволци, където обучаваме тези младежи-доброволци, подпомагащи дейностите на местните комисии. Самата Академия им дава възможност да придобият познания, да развиват умения и съответно след приключването ѝ да бъдат полезни на връстниците си.

„Заедно срещу трафика на хора“„Заедно срещу трафика на хора“

А късометражният филм е едно чудесно продължение на усилената им работа. Очакваме да бъде завършен в началото на месец август и да се използва за целите на кампанията, както и в превентивните дейности в училища през следващата учебна година.

Кои са основните цели, които си поставяте с настоящата кампания?

Информацията е сила и за това полагаме постоянни усилия да повишим информираността на гражданите по отношение на схемите на трафик на хора. Това е и основаната цел на Лятната кампания „Заедно срещу трафика на хора“.

Всеки един човек би могъл да се свърже с нас и да сигнализирана, независимо дали той е жертвата или става въпрос за негов роднина, приятел, познат (02 807 80 50). Хората могат да ни потърсят и чрез контактната форма на сайта на Комисията – antitraffic.government.bg. Във официалната ни фейсбук страница също получаваме сигнали (https://www.facebook.com/NCCTHB/). Поддържаме и профили в Instagram и Twitter, за да може да бъдем достъпни до по-голям брой потребители.

Разбираме, че една кампания е реално успешна, когато обажданията в администрацията на Комисията и постъпилите сигнали се увеличават. Призоваваме хората да бъдат внимателни и да не се предоверяват.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още