Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Националната хематология остана без заплати заради внезапна смяна на ръководството

Общество

Националната хематология остана без заплати заради внезапна смяна на ръководството

Националната хематология остана без заплати заради внезапна смяна на ръководството - Tribune.bg
Снимка:

Медиците от НСБАЛХЗ излязоха с открито писмо до институциите заради първото отстраняване на директор на държавна болница от новата власт

Първа смяна на шеф на държавна болница в мандата на Четворната коалиция е довела до криза в Националната хематологична болница (НСБАЛХЗ) в София. Това става ясно от писмо до президента, премиера, здравния министър и други отговорни институции, подписано от лекарите в НСБАЛХЗ и от медицинските синдикати към КТ „Подкрепа“ и КНСБ, информира dir. dnes. bg

От писмото става ясно, че на Празника на здравето и здравния работник - 7 април, Министерството на здравеопазването е извършило „внезапно отстраняване на настоящия изпълнителен директор при липса на ново легитимно ръководство“. Според екипа на болницата това води до невъзможност за получаване на трудовите възнаграждения за месец март и спиране на всички необходими за функционирането на болницата услуги.

„Всичко това крие риск за здравето и живота на пациентите с хематологични заболявания, при това - за неизвестен срок от време“, алармират лекарите.

От екипа на болницата се обръщат към здравния министър Асена Сербезова с три въпроса - какви са причините за освобождаването на проф. д-р Бранимир Спасов, какви са основанията за „излагането на работа на персонала и грижата за пациентите в риск“, както и защо липсва комуникация между МЗ и НСБАЛХЗ.

„Настоящото решение на МЗ, наложено без мотиви, ни оставя с впечатлението, че интересите на пациентите и работещите специалисти в това национално значимо лечебно заведение са без никакво значение и заложник на други задкулисни процеси. Напълно необяснимо остава за нас не само предсрочното отстраняване на изпълнителния директор преди изтичане на определения след конкурса срок за управление, а и начинът, по който това беше направено, отнемайки правото на персонала да си получи съвестно изработените си трудови възнаграждения и да посвети вниманието и усилията си за грижа за пациентите, а не никому ненужни интриги и недоразумения“, казват още от екипа на болницата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети