Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Националният съвет за саморегулация и хазартните оператори разработват етични правила

Общество

Националният съвет за саморегулация и хазартните оператори разработват етични правила

Националният съвет за саморегулация и хазартните оператори разработват етични правила - Tribune.bg

Целта на бранша е да излязат с разписани принципи за социално отговорна реклама и да помогнат на държавата в борбата с нелегалните залагания

Браншовите организации в хазарта и Националният съвет за саморегулация започват разработка на нови правила за социално отговорна реклама на хазартната дейност. Идеята е принципите, които бъдат разписани за промотиране на сектора, да са съобразени с грижата и отговорността към обществото.

По този начин от бранша се включват в помощ на държавата и в борбата срещу нелегалния хазарт.

На съвместна среща в четвъртък беше поставено началото на работата по новия кодекс, който ще наложи доброволни ограничения, целящи защита на уязвимите групи от въздействието на рекламата на нелицензираните брандове и сайтове. Според оценките на експертите именно те крият най-голям риск за податливите социални групи.

„За мен най-големият позитив от тази среща е, че индустрията вече се е обединила зад разбирането за необходимостта от саморегулация. Ние уважаваме закона, разбира се, но държим и на свободата на търговското слово, и когато има такава свобода, тя трябва да бъде направена по възможно най-етичния начин, за да осигури защита на обществото и най-вече на най-уязвимите групи, каквито са децата. От тази гледна точка такива форуми като днешния са много полезни, защото саморегулацията е нещо, което сам обещаваш. Има статистики, които показват, че когато сам обещаваш нещо, тенденцията е поне 85% да го спазиш, докато, когато има принуда, тенденцията е да търсиш начин да заобиколиш правилата“. Това заяви пред Tribune Ели Герганова – председател на Управителния съвет на Националния съвет за саморегулация (НСС).

„Нашата цел е да актуализираме съществуващите сега правила за реклама на хазарт, които са в сила от 10 години вече, спрямо съвременните нужди на обществото. Чуваме това, което неправителствени и други организации казват, чуваме и индустрията, и търсим да постигнем онзи баланс на интереси, който да осигури развитието напред стъпка по стъпка. Да вървим напред така че индустрията, рекламодателите, рекламните агенции и медиите заедно, ръка за ръка, да осигуряват защита най-вече на децата“, категорична е тя.

„Това са нашите очаквания от бъдещите текстове. Те естествено стъпват на документи, които ние имаме от Европа, от европейски асоциации в хазартната индустрия, стъпват на нашите досегашни правила и сега се опитваме да инкорпорираме вече обещаното от индустрията на предишни срещи в парламента, дейности, които те доброволно обещават да правят занапред, за да не предизвикват обществено недоволство“, подчерта Ели Герганова.

В края на миналата година лицензираните оператори вече сключиха и меморандум, според който във всяка реклама трябва да има и призив за отговорна игра и разумно залагане и да не се презентират залозите като решение на лични, финансови или професионални проблеми. 

Освен това няма да се излъчват реклами по радиото и телевизията между 5:00 и 18:00 часа, няма да се рекламира близо до училища и участниците в рекламите ще имат навършени 23 години. 

Лицензираните оператори поемат и ангажимент да прекратяват отношенията си със свои партньори (афилиейти), които рекламират нелегален онлайн хазарт.

На въпрос има ли чуваемост от страна на народните представители в посока промените в Правилата за реклама на хазарта, които бъдат одобрени от Националния съвет за саморегулация, да бъдат отразени и в Закона за хазарта, за да отговорят на динамично развиващата се среда, Герганова посочи:

„Чуваемост има. Дали е достатъчно голяма е под въпрос. Аз смятам, че саморегулацията е нещо, което е валидно не само за рекламата, смятам, че всеки един човек в личностния си бит, в живота си трябва да спазва принципите на саморегулация. Ние сме свободни само дотам, докато не пречим на останалите. Европа като управление на Европейската комисия се движи към корегулация и саморегулация повече отколкото регулация. Така че, аз наистина разчитам на това законодателят в България да възприеме същата политика на по-добро управление, което се прие в ЕК и което предполага стимулиране на инструменти за саморегулация и корегулация. Ние искаме заедно, ръка за ръка, да постигаме целите, които и регулаторът, а и индустрията си поставят, а те са общи“.

Ели Герганова обясни, че в момента са на финалната права с текстовете, които касаят редакцията в Правилата за реклама на хазарт.

„Изчистваме дефиниции и терминологии и подозирам, че не по-късно от края на този месец ще имаме готов продукт, който ще направим публичен, естествено ще съгласуваме с регулаторите и оттам нататък НСС ще поеме своята отговорност за неговото прилагане“, увери председателят на УС на Националния съвет за саморегулация Ели Герганова. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати