Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Научноизследователски кораб ще бъде подготвен за мисия до Антарктида

Общество

Научноизследователски кораб ще бъде подготвен за мисия до Антарктида

Българският научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ ще участва в полярни мисия до Антарктида, първата от които се предвижда да бъде в края на следващата година. В момента плавателният съд се подготвя за плаването до Ледения континент.

За да участва в експедицията, капитанът на кораба Николай Данаилов беше на специално обучение в Аржентина. Там той трябваше да научи всичко необходимо за плаване при екстремни условия в този район. „Първият курс беше запознаване с документите за полярната навигация и плаването в ледени условия, а вторият курс – практически“, разказва след завръщането си у нас кап. Данаилов, съобщава „Монитор“.

Преходите в ледови условия и предпазването на кораба от обледеняване са едни от основните предизвикателства при подобно плаване. Със сигурност е трудно, колегите които преподаваха на курса, бяха командири на аржентинския ледоразбивач „Алмиранте Иризар“ и смея да твърдя, че техният опит беше доста полезен“, допълва капитанът. 

С научно-изследователския кораб ще бъдат доставени важни товари и техника в полярната ни база на остров „Ливингстън“. Капитан Данаилов обясни, че ще се помогне и за изграждането на научна лаборатория на нашите полярници така, че да се извършват напълно ползотворни и качествени изследвания. 

По време на плаването кораба ще е с екипаж от 20 души, като е предвидено място и за военен лекар, който ще отговаря за здравето на моряците. „Този кораб ще стигне до остров „Ливингстън“ нееднократно, ще премине проливите „Дрейк“ и „Брансфийлд“, ще подхожда към островите „Кинг Джордж“, „Ливинстън“ и „Десепшън“, и се надявам да слезе и още по-южно до 70-ия градус”, казва още кап. Данаилов. 

Преходът от Варна до Южния полюс ще бъде с две спирания и ще отнеме близо месец.  


Топ новини

виж още

Актуална тема