Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела на българския пазар
Част от месото е иззето, засега няма данни за заболели
Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, признаха от Агенцията по храните. Част от месото е иззето, засега няма данни за заболели от салмонелоза потребители.
„По отношение полското месо със салмонела нотификациите не са една или две. В България като засегната страна вече сме получили 16 такива нотификации“, казва доктор Кремена Стоева от Агенцията по храните пред БНР.
Тя отказва да каже кога е дошло първото предупреждение от Европейската система за бързо реагиране.
„Но към всяка влязла нотификация Агенцията е предприела съответните мерки“, заяви д-р Стоева.
Въпреки мерките, огромно количество полско пилешко месо със салмонела е стигнало до България. Д-р Стоева не е готова да говори за конкретни количества. Коментираме медийни твърдения:
„Най-малко сто тона през една фирма, която е излязва в медиите, аз не мога да кажа, е изтъргувала на българския пазар“, посочи тя.
Салмонелата не е устойчива на високи температури и ако месото е топлинно обработено, риск от зараза няма, казва експертът.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/nay-malko-100-tona-pileshko-meso-sas-salmonela-na-balgarskiya-pazar/
Коментари (0)
Добави коментар