Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Най-накрая: Корабът „Вера Су“ вече е във Варна

Общество

Най-накрая: Корабът „Вера Су“ вече е във Варна

Най-накрая: Корабът Вера Су вече е във Варна - Tribune.bg
Снимка:

България очаква застрахователите да поемат разходите по изтеглянето и разтоварването на плавателния съд

Корабът „Вера Су“ вече е на пристана във Варна. Той беше извозен до там с три  влекача.

Това стана възможно след изваждането на последното количество азотен тор вчера. На практика самият кораб стана по-лек и изплава.

„С приключване на действията по разтоварване и обезопасяване на кораба е елиминиран рискът от замърсяване на морските води в района на местност „Яйлата“, заяви екоминистърът Асен Личев.

„България очаква застрахователите на „Вера Су“ да поемат разходите по изтеглянето и разтоварването на плавателния съд.“, това заяви служебният министър на траспорта Христо Алексиев.

По думите му, ако не бъдат покрити разходите по спасителната акция, страната ни ще заведе иск срещу корабособственика и срещу застрахователя.

Той допълни, че оттук нататък трябва да се прегледат плавателните пътища, защото са много близо до брега. Ще се иницират и законови идеи за това как страната да се снабди с техника за подобен вид операции.

„Държавата поема собствеността на кораба и плавателният съд няма да бъде нарязан на скрап“, каза още Христо Алексиев. С

„Събраните досега данни показват, че всички действия на собственика са били насочени към потапяне на кораба.“, допълни още той и заяви, че от тук нататък трябва да се направи ретроспекция и всеки да си поеме отговорноста.

 „Участниците в безпрецеднтната операция ще бъдат наградени“, съобщи министър Алексиев.

Цялата операция по разтоварването и изтеглянето на кораба се е провела по предварително изготвен план. В разтоварването и изтеглянето на „Вера Су“ участваха специалисти от Морска администрация, Военноморските сили и частни фирми

Около 22 часа снощи на място пристигнаха три влекача – Кастор, Алкаид и Санмар 13. Минути след полунощ корабът „Вера Су“ беше изтеглен от плитчината край Камен бряг, където заседна на 20 септември. Преходът до Варна продължи повече от 10 часа.

Плавателният съд ще остане на пристанище Варна. Разследването на случаят продължава. Предстои да се разбере какво ще се случи със самия кораб.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети