Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Не допуснаха Едвин Сугарев да представи своя книга в Сърбия

Общество

Не допуснаха Едвин Сугарев да представи своя книга в Сърбия

Не допуснаха Едвин Сугарев да представи своя книга в Сърбия - Tribune.bg
Снимка:

Полиция иззе 23 негови книги от културния център в Босилеград

Българският писател, поет и дипломат Едвин Сугарев не е бил допуснат да влезе в Сърбия от гранична полиция, научи "24 часа". Днес той трябваше да представи книгата си „Елегията за краището" в Босилеград.

Сугарев е пътувал към Сърбия заедно със съпредседателя на ВМРО Александър Сиди, бившия депутат в 44-ото НС Мария Цветкова и д-р Валентин Янев от гражданското сдружение "Западни покрайнини". Четиримата са държани близо два часа на границата без никакво обяснение от страна на сръбските власти. На място е пристигнал и българският консул в Сърбия. В крайна сметка обаче граничарите не са ги допуснали в страната и са взели български книги от писателя, които той е носил като подарък за свои приятели в Босилеград.

Междувременно в БТА се появи информация и, че група цивилни полицаи и инспектори от община Сурдулица са направили обиск на помещенията на Културно-информационния център (КИЦ) „Босилеград” в деня на Западните покрайнини 8 ноември. Акцията е по нареждане на Висшия съд от град Враня. След обиска временно са взети 23 книги на българския писател, поет и дипломат Едвин Сугарев. Именно там той трябваше да представи и книгата си.

Книгата на Сугарев „Елегията за краището” на няколко пъти през последните месеци бе спирана при опит да бъде пренесена на територията на Сърбия.

За председателя на КИЦ в Босилеград Иван Николов е „крайно изненадващо и неразбираемо“ това „внезапно претърсване“ на офисите на сдружението.

По заповед, издадена от Висшия съд във Враня, по предварително производство, в 14:10 часа в КИЦ са нахлули шест цивилни полицаи от Полицейското управление във Враня под предлог, че търсят следи и предмети, важни за наказателно производство по чл. 317, ал. 1 от Наказателния кодекс на Сърбия - предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати