Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Недопустими показатели на уран: Водата в с. Сърница е негодна за пиене и готвене

Общество

Недопустими показатели на уран: Водата в с. Сърница е негодна за пиене и готвене

Недопустими показатели на уран: Водата в с. Сърница е негодна за пиене и готвене - Tribune.bg
pixabay

Регионалната здравна инспекция в Хасково издаде предписание водата в село Сърница, община Минерални бани, да не се използва за пиене и готвене. Това стана, след като изследвания установиха отклонения на качеството й по два показателя, съобщиха от инспекцията.

Превишение на пределно допустимите норми има по показателите "естествен уран" и "обща алфа активност". От днес следва водоснабдителното дружество да организира осигуряването и доставянето на вода за питейни нужди на населението в село Сърница с цистерни, отговарящи на изискванията към съдове и резервоарите за вода за пиене.

Здравните власти вече са уведомили кметовете на Минерални бани и Сърница, като им се вменява да оповестят населението. Информирани са и Министерството на здравеопазването и областният управител на Хасково.

За последно в региона на Хасково отклонения на качеството на питейната вода по показателя "естествен уран" и съответната забрана бяха установени и наредени в димитровградските села Бодрово и Радиево на първи декември тази година.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети