Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Недостиг на анкетьори за преброяването

Общество

Недостиг на анкетьори за преброяването

Недостиг на анкетьори за преброяването - Tribune.bg
Снимка:

Институтът се нуждае от близо 30 хиляди души, които да се включат в най-мащабното статистическо изследване в България

Националният статистически институт (НСИ) отчете недостиг на преброители и контрольори за предстоящото „Преброяване 2021“, предаде БГНЕС.

Институтът се нуждае от близо 30 хиляди души, които да се включат в най-мащабното статистическо изследване в България, което се провежда веднъж на 10 години. До този момент участието са потвърдили около 22 хиляди желаещи, което представлява 80% от общата бройка. Ето защо от НСИ стартират нова кампания за набиране на анкетьори, които могат да подават документи в съответните общини. Крайният срок е 10 юни, а необходимите документи могат да бъдат намерени на интернет страницата на преброяването.

„Опитваме се да достигнем до максимално голям брой от населението, за да убедим всички, че тяхното участие е от голямо значение“, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски. Той увери, че всички преброители ще бъдат специално обучени, както и ще се вземат всички мерки за тяхната безопасност по време на работата им в условия на пандемия. Те ще бъдат снабдени с всички предпазни средства – дезинфектанти, ръкавици и маски за лице. Няма изискване анкетьорите да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

По-голям е недостигът на преброители в големите градове - София, Пловдив, Варна, Стара Загора. Повече от необходимия брой кандидати има в Северозападна България.

Натовареността на включилите се в преброяването ще бъде около 1 месец, а те ще получат съответното заплащане.

Преброяването стартира на 7 септември, а до 17 септември ще се провежда изцяло електронно. От 17 септември до 3 октомври на терен ще излязат анкетьорите, които ще посетят онези домакинства, които не са се преброили по електронен път.

Електронното преброяване става чрез регистрация на информационния портал на НСИ, която трябва да направи един от членовете на домакинството и там да въведе данните на цялото домакинство. От статистическия институт увериха, че опазването и сигурността на личните данни на всички са гарантирани, тъй като институцията е сертифицирана с най-високата степен на информационна сигурност.

Досега у нас са проведени общо 17 преброявания на населението и при всички са участвали преброители и контрольори. Настоящето излседване беше отложено заради усложнената епидемична обстановка. Преброяването е важно, защото въз основа на данните от него се определя ресурсът за обществените политики за десетилетие напред, припомни още Сергей Цветарски.

Обект на преброяване няма да бъдат българите, които пребивават постоянно в друга държава. Краткосрочно пребиваващите ще бъдат добавени към данните за страната, използвайки информацията от различни административни регистри, уточни от своя страна Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети