Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нено Димов: Местата за загробване на прасетата се избират много внимателно

Общество

Нено Димов: Местата за загробване на прасетата се избират много внимателно

Нено Димов: Местата за загробване на прасетата се избират много внимателно - Tribune.bg
Снимка:

Транспортирането на умъртвените прасета крие риск, каза министърът на околната среда и водите

Много внимателно се избират местата за загробване на умъртвени прасета, за да се намали рискът от разпространение на заразата до минимум. Над 60% от местата, които общините са поискани за загробване, са им отказани по различни причини. Това съобщи пред БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„Транспортирането е най-сериозният начин за разпространение на болестта, затова труповете се загробват, а не се изгарят“, допълни Димов.

Още миналата седмица са осигурени средства на националните паркове за залагане на капани за диви прасета. При старта на ловния сезон популацията на диви прасета трябва да бъде сведена до под под 0.3% на хектар, така че през късната есен, когато стартира ловният сезон, ще коментираме мерки и с ловците, допълни Димов.

Министърът коментира и скандалния случай от последните дни, след като турист се изкъпа в езерото Окото в Рила така: "Служителите на Националния парк не могат да бъдат навсякъде. За целта са сложени информационни табели и трябва да се сигнализира при нарушения. Между 500 и 5000 лв. е санкцията за този турист. Толкова е и глобата за друг нарушител - популярен влогър, който организира поход в Пирин“, допълни министър Димов.

Министърът допълни още, че следващият сезон новите правила за къмпингуване по Черноморието трябва да влязат в сила. Те ще засягат най-вече условията за естествените нужди на хората, като достъп до питейната вода, забраната за вкарване на каравани на дюните, почистването на отпадъци и други.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети