Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Неокончателно за половин година: 3224 тежки ПТП със 194-ма загинали, сред тях 19 мотоциклетисти

Общество

Неокончателно за половин година: 3224 тежки ПТП със 194-ма загинали, сред тях 19 мотоциклетисти

Неокончателно за половин година: 3224 тежки ПТП със 194-ма загинали, сред тях 19 мотоциклетисти - Tribune.bg
Снимка:

Повишен брой загинали и ранени през последните седмици, отчитат от „Пътна полиция“

През последните седмици се наблюдава завишаване на броя на загиналите и ранени участници в движението по пътищата, заяви пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел „Пътна полиция“ при Главната дирекция „Национална полиция“ на МВР.

Предприели сме някои действия, свързани с ограничаване на пътнотранспортния травматизъм. На база анализите ни, част от участниците в движението по пътищата, които са попаднали в ситуация да са по-често ранявани или да са загубили живота си в пътнотранспортни произшествия (ПТП), са водачите на двуколесни превозни средства. С особено внимание се обръщаме към мотоциклетистите, обясни Ботева, цитирана в БТА.

Анализите ни сочат, че не може да се определи конкретен участък, който да е рисков за водачите на двуколесни моторни средства, но в такъв може да се превърне всеки, в който има засилен трафик и водачите проявяват нетърпение към образуваната опашка и извършват рискови маневри, коментира тя.

От 29 юни до 14 юли тече специализирана полицейска операция, в която ще бъдат контролирани всички точки на възможните рискови участъци, както и на участъци, известни, че са по-често използвани от водачи на двуколесни превозни средства, добави комисар Ботева.

По неокончателни данни от началото на годината до 30 юни в страната са настъпили 3224 тежки ПТП със 194-ма загинали. Броят на загиналите водачи на мотоциклети е 19, а 274-ма са ранени, каза Ботева. По думите ѝ, загиналите водачи на мотоциклети са на възраст между 24 и 40 години. По неокончателни данни за юни броят на тежките ПТП е 703 - с 48 загинали и 838 ранени. Отчита се известно увеличение спрямо същия период на миналата година, посочи тя. През юни при тежки ПТП са загинали осем водачи на мотоциклети, а са ранени 105. В сравнение с преходната година има 23-ма повече ранени и четирима повече загинали, обясни комисар Ботева.

Общо 78 ПТП с петима загинали и 80 ранени са настъпили по причина движение с несъобразена скорост на водача на мотоциклета, а при извършване на неправилни маневри от страна на водача на мотоциклет са настъпили 35 тежки ПТП с трима загинали и 35-ма ранени, обясни тя. Като други причини Ботева посочи неспазването на дистанция и отнемането на предимство.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати