Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Неразбраният паметник на украинската майка

Общество

Неразбраният паметник на украинската майка

Неразбраният паметник на украинската майка - Tribune.bg

Скулптурата  "Викът на украинската майка" беше издигната в Княжеската градина в София, точно срещу Паметника на съветската армия. Авторът на творбата е скулпторът Неделчо Костадинов. По думите му символиката ѝ  е  напрежението и енергията, която изригва от самата жена. „Тя не е красива, но и истината не е. Трябва да има енергия, която да събори отсрещния паметник”, заяви той.

Проверка в страницата му  показва, че творбата е изложена от него в социалните мрежи още през 2020 година. Тогава той пише: „Една моя творба, направена преди години, но актуална и сега. Казва се голият демон”.  Неделчо Костадинов отговори на упреците, че скулптурата е стара с уточнение, че той е авторът и решава кога едно произведение е завършено.

Творбата му предизвика бурни реакции в социалните мрежи - повечето от тях негативни.

 

Ето и част от тях:

Кристиян Шкварек

От вчера това нещо краси София. Стои и крещи право по софийския университет, една от най-красивите и емблематични сгради в столицата.

Трябваше да бъде скулптура "Украинска майка", а се оказа не просто потресаващо грозна, а и измама. Лъжа. Защото направата й няма нищо общо с войната, а е създадена...преди години.

Просто не са успяли да я продадат с години (защо ли), и сега са намерили удобна възможност да я пробутат като нещо релевантно. Тоест - създателите се възползват от войната, от жертвите и от съпричастността на хората към тях, за да намерят употреба за грозотията, която са направили преди години. И с това, естествено, да си докарат внимание.

А хиляди полезни човечета им се радват само, защото е инсталация "от правилната страна на конфликта". Ако беше от другата щяха да са потресени.

Не дай Боже да изпаднеш в беда и градските демократи да са на твоя страна. Съчувствам на всеки, чиято кауза някога е получавала подкрепа от тази болна, но патологично самовлюбена общност.

Явор Дачков

Нещо от беса на "Азов" е избило по гениален начин в тази скулптура. Маниакалността на украинстващите активисти намира съвсем адекватната си естетика. Чудесно е тази скулптура да остане завинаги срещу паметника на Съветската армия като свидетелство за онова, в което либералите превърнаха надеждата за алтернатива на съветския комунизъм - бесовски, безвкусен и безполов крясък. Слава на It / То.

Тръпки да те побият.

Ивелин Николов:

Това нещо, според умно красивите, било "Викът на украинската майка". Така и не разбрах какво сме им направили българите на градската левица. Сега изобщо не вдявам с какво са им виновни и украинците на същите розови либерали.

Цончо Ганев

 Розовите понита от #ДемократичнаУкрайна ви канят на поредния си "хепънинг".

Александър Симов

Когато видях статуята на "Украинската майка", но без да знам какво е, искрено й се изкефих. Защото сметнах, че това е фигурка на чудовище от хорър-филм. Нещо, което е излязло от мрачните подземия на въображението на Ханс Гигер. После реалността ме застигна като товарен влак - това било "украинска майка". Сериозно? Ама наистина ли? И честно - чудя се на всички парфюмирани вегани и либерали как и защо търпят тази гавра? Това е банален, имитативен и изключително грозен кич. Естетизация на грозното доведена до своя епигонски абсурд. С подобна статуйка всъщност украинските майки получават юмрук в зъбите. Тук вече не опираме до политическа оценка на действителността. А до запазването на здрав естетически разум. Всъщност тази "скулптура" е идеален автопортрет на умнокрасивитета.

Виктория Георгиева

Допреди дни пейзажът беше загрозяван само от МОЧА, сега компания ще му прави и скулптурата "Викът на украинската майка", чийто вид напомня повече уродлив персонаж от филм на ужасите. Но не може да му се отрече на автора на това умопомрачително творение - намерил е начин да се възползва от ситуацията, за да продаде творбата си, създадена не заради войната. Какъв по-удобен момент да се чуе името му. Добре, че облече творението си в политически калъп, за да го пласира.

Цвети Павлова

Според Джеки Стоев, това е ПАМЕТНИК НА УКРАИНСКАТА МАЙКА. И днес в 18 часа ще я сложат срещу паметника на съветската армия. Да не съм на негово място, когато накара която и да е от украинските майки да се припознае в това бесово творение...

Надежда Ганева

 За мен скулптурата "Викът на украинската майка" е пълна подигравка и гротеска, колкото и добри намерения да е имал авторът. А такива ли са били всъщност? Като му разгледах профила видях, че скулптурата е била готова преди години и явно сега е решил да я посвети на каузата. Но защо точно тази фигура трябваше да представлява майката? Как точно показва подкрепа на Украйна с... това?! Нещо, което му е залежавало години в ателието? За мен това не представлява по никакъв начин борбата на една майка да защити децата и земята си.

Валери Станков

ЩО ЗА ИДИОТ ТРЯБВА ДА СИ, ЗА ДА СЪЗДАДЕШ ТАЗИ ТЪПОТИЯ? Скулптурата "Викът на украинската майка" беше издигната днес в Княжеската градина в София, точно срещу Паметника на съветската армия. Авторът на творбата е скулпторът Неделчо Костадинов. На представянето на скулптурата присъстваха интелектуалци, творци и граждани, които споделиха своята позиция за войната в Украйна и за Паметника на съветската армия. Събитието премина при засилено полицейско присъствие.

Драгомир Симеонов

Видях скулптурата на Украинската майка и ви предлагам все пак да се опитаме безвкусицата да не е сред формите ни на добронамереност. Че все неразбрани оставаме после.  

ФейсбукФейсбук


Топ новини

виж още