Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „National Post“: България с големи очаквания към първата канадска двойка (СНИМКИ)

Общество

„National Post“: България с големи очаквания към първата канадска двойка (СНИМКИ)

National Post: България с големи очаквания към първата канадска двойка (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:

„Връзката ми с Канада все още е в сърцето ми“, казва Кирил Петков

Животът и историята на семейство Петкови разказва пред канадското издание „National Post“ Линда Петкова. Тя споделя, че в България се чувства повече у дома, отколкото в Канада.

Публикуваме историята с редакции. 

Линда е родена в Отава през 1979 г. и прекарва тийнейджърските си години в Кортни, Британска Колумбия, малък град по средата на остров Ванкувър. Днес държи собствена пекарна и живее със съпруга си и двете им дъщери, третата е в университета.

Дотук всичко е нормално, пише изданието.  Само където младият мъж, когото тя среща в Университета на Британска Колумбия и за когото по-късно се омъжва, прясно добилият канадско поданство Кирил Петков, наскоро избран за министър-председател на България.

Линда никога не е напускала Северна Америка и не е знаела нищо за България - страна със 7 милиона население в Източна Европа - преди да срещне Петков в университета в края на 90-те години.

„Той ми каза, че България е на север от Гърция и аз все още не бях толкова сигурна къде е“, казва тя.

„Но тогава никога не съм мислила, че ще се преместя тук, така че всъщност нямаше значение. Просто го харесвах.”, споделя първите си трепети Линда.

Животът на двойката се развива бързо, женят се, когато са на 20 години, а първата им дъщеря Ванеса се ражда седмица преди да започнат четвъртата си година в университета.

Личен архивЛичен архив

След като Петков завършва търговско образование през пролетта на 2001 г., младото семейство предприема пътуване до България за повече от 10 седмици, обикаляйки цялата страна с ладата на родителите на Петков.

След края на пътуването, днешният премиер постъпва на работа в  канадската компания McCain Foods в Брюксел, Белгия, и там Петкова завършва последния семестър на степента си по икономика.

Петкови прекарат две години в белгийската столица, преди Кирил да бъде преместен в Торонто, а след това още две години в Кеймбридж

където той учи за магистър, а тя работи като научен сътрудник в Харвард.

След две години в САЩ Петкови решават да живеят в България, където Кирил приел работа в столицата София, като управлявала първия голям търговски парк в България. Но първо Петкова се връща във Ванкувър, за да роди втората си дъщеря – Ема.

Лонда споделя пред изданието, че ѝ е било трудно да учи български език, споделя и истории от таксиджии, които не били свикнали да се срещат с хора, които са се преместили в България.

„Всяко такси, в което се качвах, беше като: „О, познаваш ли този човек, Иван, от Торонто? Той ми е братовчед. Толкова е смешно, че ти си тук, а той е там!“

След ритейл парка Петков създава собствена компания ProViotic, която произвежда първия в света веган пробиотик от цветето на кокиче.

Финансово независим от успеха на ProViotic – продукт, препоръчан както от Опра Уинфри, така и от великия тенис Новак Джокович, Петков насочва вниманието си към следващото поколение. Той преподава свързани с Харвард бизнес и икономически курсове в Софийския университет, откакто се премесва в Българя, а през последните няколко години също помага на студенти да стават предприемачи и всичко това безплатно. Двойката се сдобива с третата си дъщеря Ани през 2012 г. Линда споделя, че работи доброволческа дейност, малко за неправителствена организация и след това се захваща с онлайн продажби за американска модна компания.

Тя била затънала в коловоз и не била щастлива. В свободното си време Петкова пекла. Това било отчасти по необходимост, защото година след като пристига в България, тя казва: „Разбрах, че имам проблеми с щитовидната жлеза, които се дължат на непоносимост към глутен. И тогава, няколко години по-късно, разбрах, че всичките ми дъщери имат същия проблем. Тук изобщо нямаше ресурси… така че просто започнах да правя всичко от нулата.”

Освен това Ема, нейната средна дъщеря, била диабетик. Тя адаптира рецептите, за да бъдат възможно най-безглутенови и нисковъглехидратни за дъщерите ѝ. Приятелите ѝ започват да я молят да пече за рождените дни на децата им и „всички ми казваха, че трябва да отворя място“.

И преди три години и половина тя започва бизнес с малък магазин за белгийски шоколад, сложих индустриална кухня от неръждаема стомана „и започнахме да правим торта“.

Личен архивЛичен архив

Един ден приятелка на приятелка пише на Петкова, че е фен на тортите ѝ и я пита защо не опита в MasterChef България. Петкова не гледала много телевизия и никога преди не била виждала българската версия на шоуто, но си помислила – добре, защо не? Най-малкото би било добра реклама за нейния магазин.

Тя завършва 13-а от 16-те финалисти. През 2020 година в България започват протести. Хората обвиняват Бойко Борисов за ширещата се корупция и съдебната система.

През 2021 г. хората ходиха два пъти до урните като преди това управлението е от служебно правителство, в именно което Петков заема пост за първи път - назначен е за министър на икономиката.

Приятелят на Петков и съученик на Харвард, Асен Василев, с когото той преподава свързаните с Харвард курсове в Софийския университет, също е назначен в това правителство като министър на финансите.

За изборите през ноември миналата година Петков и Василев създават партия „Продължаваме промяната“.Те се явиха на антикорупционна платформа — по думите на Петков „нулева толерантност към корупцията — значи не малка, не ограничена, а нулева“ — и спечелиха най-много места.

Българската конституция гласи, че министрите не могат да имат двойно гражданство, така че Петков трябваше да се откаже от канадското си гражданство, когато стана министър на икономиката през 2021 г.

Гимназия и университет в Британска Колумбия едни са най-хубавите ми спомени“, казва Петков. „Тук, разбира се, срещнах Линда. Всеки път, когато си помисля за Канада, имам наистина положителни спомени за ранния си живот и началото на кариерата си... Връзката ми с Канада все още е в сърцето ми“

„За мен отказът от канадско гражданство беше избор, който трябваше да направя. Но тъй като наистина имах силното желание да променя държавата си точно сега, това беше цена, която бях готов да платя...“

А Петков се гордее със съпругата си, която, без да иска, се е доказала като политически актив.

След 14 години България вече е дом за двамата. „В България има това чувство за хаос и свобода, което го няма в Канада... Имам „Амели“, което не бих могла да направя в Канада или поне не знам как бих могла... Не знам дали можех да си позволя да го направя или щях да имам смелостта да го направя." „Но тя го направи, казва Петков, съпругата му също е българска промяна“, казва той в заключение.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати