Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Неврохирурзи от УМБАЛ “Свети Георги” дадоха шанс на падналите край Сопот парапланеристи отново да летят

Общество

Неврохирурзи от УМБАЛ “Свети Георги” дадоха шанс на падналите край Сопот парапланеристи отново да летят

Неврохирурзи от УМБАЛ Свети Георги дадоха шанс на падналите край Сопот парапланеристи отново да летят - Tribune.bg
Снимка:

Пострадалите парапланеристи край Сопот напускат на крака болничната стая на УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив и се връщат в родината си, съобщават от лечебното заведение.

След инцидента 52-годишният Бенджамин и 68-годишният Ричард се доверяват на професионализма на неврохирурзите в лечебното заведение.

Британците не са заедно, но в един и същи ден, с разлика от два часа, падат и се нараняват тежко. След подаден сигнал са качени на вертолет „Кугър“ от авиобазата в Крумово и настанени в най-голямото Спешно отделение за Южна България - на УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив.

Още на следващия ден те са оперирани, като преценката на водещия неврохирург д-р Борислав Калнев е, че двамата са паднали лошо, като има опасност за живота на единия пациент.

“Ричард бе с два счупени прешлена, а Бенджамин - с един, но неговото състояние бе по-тежко, защото имаше опасност от засягане на гръбначния мозък. Хирургическата му интервенция продължи 3 часа. Опериран е с наложена стабилизация, която ще бъде свалена след около година след контролен скенер", разказва д-р Борислав Калнев. Пострадалият парапланерист Ричард е бил подходящ за вертебро пластика, която също е преминала успешно.

"След операцията пациентът е напълно възстановен, без оплаквания, без затруднения", споделя за състоянието на 68 годишния Ричард д-р Калнев. Мъжът е пенсионер от Дорсет, но продължава да работи в IT сферата и да се впуска в екстремни преживявания.

Другият парапланерист Бенджамин е служил 29 години в армията на Кралските военновъздушни сили, работил е с хеликоптери, но от няколко години се занимава с финанси и HR.

“Не се изплаших, защото нямаше време за това. Дори болката усетих по-късно. Щастлив съм, че попаднах точно на тези доктори, защото те са много добри. Реагираха много бързо, което е похвално. Операциите ни бяха успешни. Свършиха чудесна работа и благодарение на това ние можем да се приберем у дома”, споделя 52 годишният Бенджамин. Той живее в Хемпшир със съпругата си. Има две деца -момче на 25 години и момиче на 22 години. Семейството много се тревожи, заради инцидента, но Бенджамин също се прибира в Англия.

“Hello, dr. Be”, посреща той в стая 112 д-р Борислав Калнев, защото му е трудно да каже Борислав.

"И двамата са на крака, което е най-важното”, увери д-р Калнев и потвърждава, че Бенджамин може да се прибира в Англия.

И Бенджамин, и Ричард, никога не са се срещали преди, но споделят общи премеждия у нас, които ги сближават.

“Ще продължим да се виждаме и да летим заедно, благодарение на медицинските грижи в Пловдив”, въодушевен е от щастливия изход Бенджамин.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати