Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ниагарският водопад грейна в цветовете на българското знаме по случай 3 март

Общество

Ниагарският водопад грейна в цветовете на българското знаме по случай 3 март

Ниагарският водопад грейна в цветовете на българското знаме по случай 3 март - Tribune.bg
Снимка:

За пръв път тази година мемориалният мост „Фредерик Дъглас“ във Вашингтон e осветен в цветовете на българския трибагреник

По традиция на Националния ни празник – 3-ти март, Ниагарският водопад беше осветен в цветовете на българското национално знаме и от канадска, и от американска страна.

За трета поредна години събитието се организира от генералния ни консул в Торонто Велислава Панова със съдействието на общината в град Ниагара.

„За трета поредна година отбелязваме националния празник на България, озарявайки Ниагарския водопад с цветовете на българското знаме“,  заяви пред Нова телевизия Велислава Панова.

Лошото време тази година, за съжаление, попречи на народните песни и хора, които обикновено се извиват край водопада от десетките наши сънародници, пристигнали в Ниагара специално за събитието.

„Стараем се да поддържаме вече установена традиция. За съжаление, тази година имаше буря и беше почти невъзможно да се направят кадри. Затова имаше и по-малко посетители на водопада. Времето не беше с нас тази година“, каза пред bTV Панова.

Мост във Вашингтон през цялата нощ също грееше с цветовете на българския флаг. По този начин българската общност в американската столица отбеляза Националния празник вчера, съобщава БНТ.

За пръв път тази година Мемориалният мост „Фредерик Дъглас“ във Вашингтон e осветен в цветовете на българския флаг по случай националния празник на страната ни.

Трите успоредни арки на моста са осветени в бяло, зелено и червено, а светлините ще се отразяват в река Анакостия през цялата нощ.

Завършен през 2021 г. и носещ името в памет на американския реформатор, писател и държавник Фредерик Дъглас, мостът е един от забележителните съвременни архитектурни проекти на американската столица.

Събитието, организирано от българското посолство в САЩ, също отбелязва и 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ.

Въпреки неблагоприятното време, много български граждани, както и жителите на града успяха да се насладят на впечатляващата гледка.

Осветяването на моста обаче не е било в цветовете на българския трикольор, а в бяло, синьо и червено. Посолството се е задействало, за да се коригира грешката, съобщи БНР. Към 21:00 часа местно време мосът е светнал в цветовете на българското национално знаме – бяло, зелено и червено.

Кадър/БНТКадър/БНТ

Генералното ни консулство в Лос Анджелис от своя страна освети емблематични сгради и символи в Лос Анджелис, Сиатъл и Финикс в бяло, зелено и червено по случай националния празник на България, 3 март.

За втора поредна година общината на Лос Анджелис (Los Angeles City Hall) грейна в цветовете на националния трибагреник на страната ни.

Кадър Нова телевизия Кадър Нова телевизия

Тази инициатива е от изключителна важност, защото се случва за първи път в историята на този важен американски мегаполис и на Западния бряг на САЩ. България е първата чужда държава, уважена по този начин за своя национален празник. 

На осветяването присъстваха много сънародници и чуждестранни гости, представители на консулския корпус, местните власти и други.

Популярният български ансамбъл за народни танци от Лос Анджелис, „Хоротропци“ направи флашмоб, а екипът на генералното консулство раздаде мартеници и български знаменца на всички присъстващи. 

Тази година по случай 3 март в цветовете на трибагреника грейна и един от символите на Сиатъл – прочутото виенско колело в центъра на града, а за първи път беше осветена и знакова сграда в щата Аризона – тази на общината на столицата Финикс.   

Кадър/Нова телевизия Кадър/Нова телевизияПоследвайте ни в Google News

 

Етикети 3 март
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети