Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Николай Брънзалов: Въвеждането на електронната рецепта ще облекчи пациентите

Общество

Николай Брънзалов: Въвеждането на електронната рецепта ще облекчи пациентите

Николай Брънзалов: Въвеждането на електронната рецепта ще облекчи пациентите - Tribune.bg
Снимка:

Системата няма да заработи преди лекарите да се уверят, че тя действа безпроблемно, увери експертът

Въвеждането на електронната рецепта ще облекчи пациентите, изтъкна пред БТВ заместник-председателят на Българския лекарски съюз/БЛС/ д-р Николай Брънзалов. Той допълни, че рецептурните книжки ще отпаднат като изискване за отпускане на медикаменти.

„По никакъв начин електронната рецепта не измества прегледа от лекар. Тя ще бъде издадена след това. Пациентът няма да излиза с лист хартия от кабинета“, уточни той.

Лекарят обясни, че след като електронната рецепта бъде въведена в Националната здравна информационна система и получи номер, той ще се идентифицира в аптеката, като фармацевтът вижда какво е лекарството и го отпуска на пациента. Брънзалов уточни, че ако на електронната рецепта има 3 медикамента, а в дадена аптека има само 1 – пациентът ще може да вземе само този, като без допълнителни листи може да отиде в друга аптека, за да вземе останалите.

„Най-вероятно в началото идентификацията ще става с ЕГН и имената на пациента. Факт ще е и по-голямата отчетност“, коментира заместник-председателят на БЛС. Той посочи, че тестовият период на електронната рецепта ще започне преди 1 януари.

„Надявам се да бъде колкото може по-кратък. Докато лекарите не видим, че системата работи без никакви проблеми, които неминуемо ще се появят в началото, няма да я въведем“, посочи Брънзалов по повод изказването на здравния министър Костадин Ангелов, че до края на годината страната ще е готова с електронната рецепта.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети